Saab solmi JAS Gripen NG sopimuksia Ruotsin kanssa - Sveitsin konekaupat vastatuulessa

JAS39_Gripen_2Saab on solminut Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen sopimuksen uusista JAS 39 E/F Gripen NG -koneista sekä nykyisen JAS 39 Gripen -hävittäjäkonelaivaston päivittämisestä vuosien 2013-2026 välillä. Sopimuksen myötä monitoimihävittäjä pysyy modernina ja sen elinkaari jatkuu jopa seuraavat 40 vuotta. Vastatuulta Gripen-ohjelmalle puolestaan tuo Sveitsin parlamentin ylähuone, joka pisti kampoihin hallituksen havittelemien Gripeneiden ostoon.

Saab ja Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos solmivat sopimuksen uuden Gripen E-mallin kehittämisestä puolustusvoimien käyttöön sekä olemassaolevien Gripen C/D -koneiden elinkaaripäivityksestä. Sopimusten arvo on yli 47 miljardia ruotsin kruunua.

Solmittu Gripen E -monitoimihävittäjien kehitys- ja hankintasopimus on moniosainen. Ensimmäinen kehityssopimus on 2,5 miljardin Ruotsin kruunun arvoinen vuosille 2013-2014. Lopullinen kehitystyö E-mallin valmistamiseksi maksaa 10,6 miljardia kruunua.

SAAB_GripenGripen C/D- mallien elinkaaripäivityssopimuksen myötä kuuteenkymmeneen Gripen C/D -mallin hävittäjään asennetaan päivitettyjä järjestelmiä, jotka lisäävät tehokkuutta ja vähentävät kustannuksia. Sopimus tuo myös hallinnollisia uudistuksia ja kehittyneempiä prosesseja Ruotsin ilmavoimille. Ensimmäinen  vanhoista koneista päivitetty Gripen E -hävittäjä pitäisi toimittaa ilmavoimille vuonna 2018.

Sopimukset Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen kanssa pitävät sisällään peruutuspykäliä ja sanktiomaksuja. Niissä on huomioitu myös Sveitsin kauppojen mahdollinen peruuntuminen.

Sveitsistä puhaltaa kylmästi

JAS39_Gripen_4Sveitsin parlamentin ylähuone on 5. maaliskuuta päättänyt hyväksyä JAS 39 Gripen monitoimihävittäjien hankinnan mutta hylännyt rahoitussuunnitelman kauppojen toteuttamiseksi.  Asia palaa parlamentin alahuoneen uuteen valmisteluun ja se palannee kesän aikana jälleen ylähuoneeseen.

Sveitsi on korvaamassa vanhoja Northrop F-5 Tiger hävittäjiä. Sveitsi valitsi hävittäjäkilvassa Saabin Gripenin halvempana verrattuna yhteiseurooppalaiseen Eurofighter Typhooniin ja Dassaultin Rafaleen.

Saab ilmoitti Sveitsin kanssa solmitusta sopimuksesta marraskuussa 2011. Kauppojen arvo on noin 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja  se sisältää 22 Gripen-monitoimihävittäjää.

Gripen NG tulevaisuuden monitoimihävittäjä?

JAS39_Gripen_3Uudistetussa JAS 39 E Gripenissä on nykyteknologiaa oleva avioniikka ja asevarustus. Osa koneen uudistuksista perustuu Gripenin jo käyttöönotettuihin aiempiin kehitysversioihin. Gripen NG:n kehittämisessä konetyypissä on käytetty GE:n F414G-moottoria, joka kykynee kuljettamaan konetta 1,2 Machin nopeudella ilman jälkipolttoa (ns. super cruise).

NG-version lentoonlähtöpaino on aiempaa suurempi ja laskutelineiden uudelleensijoittelu mahdollistaa 40 prosenttia enemmän polttoainetta rungon sisäisesti. Lisäksi rungossa on tarjolla kaksi uutta ripustinta raskaille aseille.

Ensimmäinen JAS 39 Gripen otettiin käyttöön Ruotsin ilmavoimissa vuonna 1997 ja konetyypillä on lennetty jo yli 160 000 tuntia. Gripeneitä on toimitettu kaikkiaan 280 koneyksilöä ja niistä 28 on kaksipaikkaisia.

Gripen NG:n kehitystyö alkoi vuonna 2007 ja koelentoja on lennetty jo yli 250 tuntia vuodesta 2008. Koneen odotetaan tulevan palveluskäyttöön vuonna 2023.