Saab vetäytyy Sveitsin hävittäjäevaluaatiosta - Gripen E vielä koelentovaiheessa

Gripen_E_sky(päivittynyt 13.6. klo 12.29) Saab ilmoitti vetäytyvänsä Sveitsin hävittäjäevaluaatiosta, eikä siten osallistu kesäkuussa Payernessa järjestettävään Gripen E -hävittäjälle varattuun arviointiin. Sveitsi suositti poisjääntiä Saabille, koska evaluointi on suunniteltu koneille, jotka ovat operatiivisesti valmiita vuonna 2019.

Kyseessä on merkittävä ja jo toinen takaisku Saabille Sveitsissä. Nykyinen Gripen C -hävittäjä voitti edellisen evaluaation, mutta hanke kaatui lopulta kansanäänestyksessä.

Uudelleenkäynnistetyssä hävittäjäevaluaatiossa Sveitsi ottaa mukaan vain operatiivisessa käytössä olevia vaihtoehtoja. Saabin 39 E Gripen on vasta koelentovaiheessa ja ilmaan on juuri noussut kolmas koelentokone. Hävittäjätyyppi ei siis ole vielä operatiivisessa käytössä.

Saab toimitti armasuisselle tammikuussa 2019 oman Gripen E -ehdotuksensa. Koska Gripen E ei ole vielä operatiivisessa käytössä tarjosi Saab Sveitsille omaa ratkaisuaan hävittäjäevaluaatioon. Niissä olisi käytetty Gripen E -koelentokonetta sekä operatiivista Gripen C -hävittäjää. Tämä vaihtoehto ei armasuisselle kelvannut.

Saab on kertonut julkisesti Gripen E -ohjelman etenemisestä ja aiaktauluista. Tiedot ovat ruotsalaisvalmistajan mukaan olleet myös armasuissen tiedossa, kun se pyysi Saabilta ehdotusta maan hävittäjähankintaohjelmaan vuonna 2018.

Koska uusi koelentovaiheessa oleva Gripen E ei vielä tässä vaiheessa täytä evaluaatiovaiheen vaatimuksia on Saab päättänyt olla osallistumatta Sveitsin Payernessa 24.-28. kesäkuuta järjestettävään koelentotilaisuuteen.

Sveitsin hävittäjätoimitusten on määrä alkaa vuonna 2025. Saab huomauttaa koneensa olevan tulloin käytössä ja täyttävän myös Sveitsin suorituskykyvaatimukset vuosia ennen toimitusten alkua. Ensimmäiset Gripen E -hävittäjät on määrä toimittaa Ruotsin ja Brasilian Ilmavoimille vielä vuoden 2019 aikana.

Sveitsin hävittäjäevaluaatiossa ovat mukana Boeing, Lockheed Martin, Dassault sekä BAE Systems. Myös Saabin Sveitsille esittämä tarjous on edelleen voimassa.

Saab Gripen E/F -hävittäjät ovat edelleen mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten Boeing F/A-18 -monitoimihävittäjien suorituskyky. Suomessa hävittäjähankinta prosessi on erilainen kuin Sveitsissä eikä nyt ilmoitettu vaikuta Saabin osallistumiseen Suomen vuoden 2020 hävittäjäevaluaatioihin. Tuolloin kyseessä on jo käytössä olevan koneen evaluointi ja nykyisellään kehitystyö etenee kolmen koelentokoneen ohjelmalla.

Päivitys 13.6 klo 12.29: Lisätty tieto Saabin Sveitsin tarjouksen voimassaolosta.

Lue myös: