Sade keskeytti Midnight Hawksin ohjelman maailman suurimmassa sotilasilmailunäytöksessä

RIAT_avausMaailman suurin sotilasilmailutapahtuma Royal International Air Tattoo eli RIAT 2017 on käynnissä RAF Fairfordissa Englannissa. Mukana on niin Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä kuin Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteri. Lauantaina Midnight Hawks joutui keskeyttämään esityksensä sateen heikentämän näkyvyyden takia.

Suomalaisryhmän esitys oli vuorossa toisena kello 10 jälkeen heti Tshekin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripenin jälkeen. Osaston BAE Systems Hawk -koneiden noustessa ilmaan pilvet roikkuivat 1200 jalassa ja tihkusateessa näkyvyys noin neljä kilometriä.

Heti esityksen alettua tihkusade voimistui. Niinpä osasto joutui keskeyttämään esityksensä kolmen minuutin jälkeen ja tulemaan laskuun. Harmillinen juttu, mutta toivottavasti sunnuntain esityksessä kello 11.50 keli on parempi.

riat17_harri_0717_1Midnight Hawksin jälkeen Italian ilmavoimien Tornado-soolo pystyi kuitenkin lentämään esityksensä. Sen jälkeen useat koneet eivät nousseet ilmaan vaan ainoastaan rullasivat kiitotietä pitkin yleisön editse.

Utin jääkärirykmentin NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri (NH-218) on mukana maanäyttelyssä (kuvassa yllä). Se lennettiin Suomesta Fairfordiin kahdessä päivässä neljällä välilaskulla. Koneessa on aseistuksena Dillon Minigun -ovikonekivääri.

riat17_harri_0717_2 Uuden käytännön mukaisesti RIAT:ssa Utin jääkärirykmenttiä edustavien ohjaajien nimilaatoissa on vain etunimi. Suomalaisia Fairfordissa tukemassa mukana on Ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskone (oikealla).

Lauantaina myöhemmin päivällä tihkusade lakkasi ja pilvikorkeus nousi hieman, joten näytösohjelma pystyttiin viemään loppuun lähes ohjelman mukaisesti.

RIAT_F-22Ainoastaan USA:n ilmavoimien Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjän (vasemmalla kuva perjantailta) esitys peruttiin. Ilmeisesti koneelle ei ollut harjoiteltua matalan kelin ohjelmaa.

Sen jälkeen vuorossa oli USA:n ilmavoimien Thunderbird-taitolentoryhmä. Aluksi ainoastaan sen johtokone nousi ilmaan ja kävi tutkimassa pilvikorkeutta kentän eri puolilla. Koska pilvikorkeus oli riittävä matalan kelin ohjelmalle, niin myös loput viisi konetta nousivat sitten ilmaan.

Perjantaina Fairfordissa nähtiin mm. USAF:n Thunderbirdsien ja RAF:n Red Arrows -ryhmän yhteinen ylilento (otsikkokuvassa). Thunderbirds käväisi perjantaina myös Pariisissa ja osallistui siellä Ranskan kansallispäivän paraatin ylilentoon kahden Lockheed Martin F-22 Raptor stealth-hävittäjä kanssa.

RIAT_BBMFMukana Fairfordissa on luonnollisesti RAF:n Battle of Britain Memorial Flight. Sen ylilento Lancasterin, kolmen Spitfiren ja Hurricanen muodostelmassa on aina yleisöä sykähdyttävä näky.

RIAT:n erikoisuuksista voi mainita RAF:n Panavia Tornado GR.4 -hävittäjän, joka on maalattu ns. Desert Pink -väritykseen 25 vuotta sitten käydyn Persianlahden sodan muistoksi. Konetta koristaa myös komea hain kita (kuvassa alla).

RIAT kerää paikalle valtavan kattauksen erilaisia sotilasilma-aluksia ja niitä on mahdotonta listata tässä. Jos ne kiinnostavat, täydellinen luettelo löytyy täältä.

Näytöksen turvajärjestelyt ovat tiukemmat kuin koskaan. Siitä huolimatta turvatarkastusjonot ovat vetäneet hyvin, kertoi paikalla oleva Lentoposti.fi-kuvaaja. T.T. / H.K.

RIAT_Tornado

RIAT_5x_Thunderbirds

RIAT_U-2

Oikaisu: etunimen kertovien nimilaattojen käyttäjäryhmä