Siivelläkävelijän Stearman syöksyi maahan lentonäytöksessä

stearman_wingwalkerorgVarhaisten lentonäytösten siivelläkävelyperinnettä jatkanut Jane Wicker on menehtynyt onnettomuudessa Daytonissa Yhdysvalloissa. Ylösalaisin matalalla lentänyt Boeing Stearman (N450JW) syöksyi maahan ja syttyi palamaan. Koneen päällä istuneen Wickerin ohella myös lentäjä sai surmansa.

Onnettomuus tapahtui lauantaina Vectren Air Show'ssa Daytonissa. Wicker on kiipeillyt lentonäytöksissä kaksitasoisen Stearmanin siivissä ilman turvavaijeria tai laskuvarjoa. Show'n huippukohdassa hän on istunut ylösalaisin lentävän Stearmanin alasiiven päällä (kuvassa).

Daytonin näytöksestä kuvattujen videoiden perusteella Wicker roikkuu ohjelman mukaisesti jalkojensa varassa alasiivestä koneen lentäessä näytösalueen ohi. Stearman kaartaa takaisin kentälle ja tekee puolivaakakierteen päästäkseen selkälentoasentoon. Samalla siivestä roikkunut Wicker kääntyy istumaan alasiiven päälle.

Daytonissa kone ei kuitenkaan koskaan ehtinyt oieta puolivaakakierteestä vaakalentoon. Se kallistui rajusti samalle puolelle, millä siivelläkävelijä istui lähellä siiven kärkeä. Koska korkeutta oli vain muutamia kymmeniä metrejä, lentäjä ei ehtinyt tehdä mitään korjausliikettä.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintavirasto NSTB on lähettänyt tutkijansa paikalle. Lauantain lentonäytöksen loppuosuus peruttiin, mutta tapahtuma jatkuu sunnuntaina.

Wickerin Boeing Model 75A Stearman (N450JW) "Aurora" oli varustettu alkuperäistä tehokkaammalla Pratt & Whitney Wasp Jr R-985 450 hv moottorilla. Sitä oli myös uudistettu runsaasti lentonäytöskäyttöä varten.

 

Mahdollisesti järkyttävä video onnettomuudesta: WHIO TV