SIL kannustaa harrasteilmailijoita verenluovutukseen Lennähdä luovuttamaan -kampanjalla

SIL100vSuomen Ilmailuliitto (SIL) on 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi käynnistänyt Lennähdä luovuttamaan -verenluovutuskampanjan. Kampanjassaan Ilmailuliitto kannustaa jäseniään luovuttamaan verta. Sen osalta tulee myös muistaa mahdolliset rajoitukset ja suositukset, jotka ovat suuressa osassa tapauksia 24 tunnin karenssi ilmailutoimintaan.

Lennähdä luovuttamaan -kampanja on käynnissä 8.1.-31.10.2019. Sen aikana oman VeriRyhmän perustaneet liiton jäsenkerhot ovat mukana kilpailussa, jossa Ilmailuliitto palkitsee eniten verta luovuttaneet kerhot. Yksittäiset jäsenet voivat luovuttaa verta Ilmailuliiton VeriRyhmässä.

Ilmailuliitto kertoo, että Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Ilmailuliitto kannustaakin harrasteilmailijoita ryhtymään hengenpelastajaksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan ilmailusäädöksissä ei ole velvoittavasti säädetty verenluovutuksen karenssiajoista. Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA suosittaa kuitenkin 24 tunnin karenssia ilmailutoimintaan verenluovutuksen jälkeen. Samaisen suosituksen antaa myös kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n lääketieteellinen käsikirja. Vastaava linjaus 24 tunnin karenssista on myös Yhdysvaltain FAA:lla.

Kaupallisessa lentotyössä olevien harrasteilmailijoiden on syytä tarkistaa myös oman yhtiönsä ohjeistus verenluovutuksen osalta. Ne voivat olla tiukempia tai jopa kieltää verenluovutuksen kokonaan.

Suomen Ilmailuliitto juhlii vuonna 2019 jo 100-vuotista historiaansa ja sitä juhlistetaan eri tavoin.  Käynnissä on mm. vuoden ajan kestävä Anna unelmille siivet -rahankeräyskampanja, jossa SIL kerää varoja erityisesti vähävaraisten nuorten ilmailuharrastamisen mahdollistamiseksi. Päätapahtuma on SIL 100 -juhlalentonäytös Turussa 15.-16. kesäkuuta.

SIL #lennähdä luovuttamaan -verenluovutuskampanja

Lue myös: