Solar Impulse 2 -aurinkolentokone nousi koelennolle - matka maailman ympäri jatkuu vasta huhtikuussa

SI2_RTW_Solar_Impulse_2_is_flying_over_Abu_Dhabi_(UAE)_undertaking_preparation_flights_for_the_first_ever_Round-The-World_Solar_Havaijille heinäkuussa 2015 keskeytynyt Solar Impulse 2 (SI2) -aurinkolentokoneen maailmanympärimatkan toinen osa viivästyy huhtikuulle saakka. Akkuongelmista kärsinyt SI2 nousi huoltotoimien päätteeksi lyhyelle koelennolle Havaijin Kalaeloan lentokentältä.

Koelentäjä Markus Scherdel lensi SI2-aurinkolentokoneella noin puolitoistatuntisen koelennon 26. helmikuuta. Koelennolla varmistettiin teknologian ja koneen toimivuus. Erityisesti seurattiin akkujen jäähdytysjärjestelmän toimivuutta. SI2 nousi Tyynenmeren yllä 8000 jalan korkeuteen ja palasi takaisin Kalaeloaan.

"Oli todellinen helpotus nähdä SI2:n palaavan takaisin taivaalle viime kuukausien epävarmuuden päätteeksi", kommentoi toinen SI2-hankkeen maailmanympärilentäjä ja seikkailija Bertrand Piccard.

SI2_reittiMaailmanympärimatkan arvioitiin vielä joulukuussa 2015 jatkuvan helmikuun aikana. Viimeisin aikataulu operaation jatkumiselle on kuitenkin vasta huhtikuu 2016. Tavoitteena on lentää maailman ympäri aurinkovoimalla ilman pisaraakaan polttoainetta.

Maaliskuussa 2015 Abu Dhabista matkaan lähtenyt SI2 on lentänyt kahdeksan lennon aikana jo yli 19 900 kilometriä. Lentoaikaa on kertynyt 254 tuntia ja 58 minuuttia. Lentojen aikana on saavutettu kaikkiaan kahdeksan maailman ennätystä.

Solar Impulse 2 -kone on kärkiväliltään suurempi kuin Boeing 747. Aurinkolentokoneen siipien kärkiväli on huimat 72 metriä ja silti se on 2300 kg painoisena kevyempi kuin perheauto. Kone kykenee lentämään 35 000 kilometriä sekä todistetusti ylittämään valtameret.

Si2-koneen siipien yläpinnoilla on 17 248 aurinkokennoa, joiden paksuus on vain 135 micronia. Kone on varustettu neljällä 17,4 hevosvoimaisella sähkömoottorilla, joiden hyötysuhde on huimat 94 prosenttia.

Lue myös: