Su-27-hävittäjien epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa kahdesti - Hornet kuvasi molemmat

su27_ilmavoimat(päivittynyt 7.10 klo 04.11) Venäläisten Suhoj Su-27 -hävittäjien epäillään loukanneen kahdesti Suomen ilmatilaa Suomenlahden yllä Porvoon eteläpuolella, kertoo Puolustusministeriö. Loukkaukset tapahtuivat kello 16.43 ja 21.33 torstaina 6. lokakuuta. Edellisestä venäläiskoneen tekemästä ilmatilaloukkauksesta on kulunut yli vuosi.

Iltapäivän epäilty ilmatilaloukkaus kesti noin minuutin. Su-27-hävittäjäksi tunnistettu kone sivusi Suomen ilmatilaa 13 kilometrin matkalla ollen enimmillään noin kilometrin syvyydessä.

Su-27 on lentänyt kapeassa kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahden yllä. Ilmavoimat ehti tehdä QRA-päivystyshävittäjällään (Quick Reaction Alert) tunnistuslennon havaitun kohteen luo.

Puolustusvoimat julkaisi kello 23.55 Twitterissä tunnistavan hävittäjän Su-27-koneesta ottaman kuvan (yllä). Koneessa oli aseistuksenaan R-73 ja R-27 -ilmataisteluohjuksia niin siipiripustimissa kuin rungon alla.

SU27_2_Ilmavoimat_6_10_2016Puolustusministeriö tiedotti toisesta epäillystä ilmatilaloukkauksesta kello 00.35. Myös siinä oli mukana Su-27-hävittäjä, mutta kyseessä oli eri koneyksilö. Tapahtumapaikka oli samoin Porvoon eteläpuolen ilmatila.

Ilmavoimien Hornet kävi tunnistamassa ja kuvaamassa myös tämän toisen kohteen (vasemmalla). Suomalaisten F/A-18-hävittäjien eturungon sivulla vasemmalla puolella on tunnistusvalonheitin juuri tällaisia yöllisiä tilanteita varten (kuvassa alla). Se ei ole vakiovaruste Horneteissa mutta esimerkiksi Kanadan koneissa sellainen on.

HN_lusi_0916_tunnistusvalonheitinJatkossa Rajavartiolaitos selvittää epäiltyjä ilmatilaloukkauksia normaalin käytännön mukaan. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Itämerellä on ollut torstain aikana vilkasta Venäjän sotilaslentotoimintaa.

Itämeren lentoliikennettä seuraavien nettilähteiden mukaan Venäjä olisi siirtänyt hävittäjiään harjoituksiin Kaliningradin enklaavin alueelle. Jos tiedot pitävät paikkansa, on mahdollista että epäillyt ilmatilaloukkaukset liittyisivät näihin siirtolentoihin.

Ilmavalvonta_2016Oheisessa arkistokuvassa (vasemmalla) näkyy Itämeren  kapea kansainvälinen merialue.

Suomen ja Viron siviililennonjohdot pitivät siviililentoliikenteen erossa sotilaskoneista tapahtuman aikaan. Suomessa Ilmavoimat ja lennonvarmistuspalveluita tarjoava Finavia toimivat läheisessä yhteistyössä.

Edellisestä venäläisen koneen tekemästä ilmatilaloukkauksesta on kulunut yli vuosi (lue lisää linkeistä alta). Silloin Suomen puolella kesäkuussa kävi samalla alueella Porvoon edustalla Iljushin Il-76MD - kuljetuskone.

Päivitys 7.10 klo 00.47: lisätty tiedot toisesta Su-27 -hävittäjän ilmatilanloukkauksesta.
Päivitys 7.10 klo 04.11 lisätty Ilmavoimien tunnistuskuva toisesta Su-27 -hävittäjästä.

Lue myös: