Suomalaisallianssi solmi aiesopimuksen ilmailualan koulutuskeskuksen toteuttamisesta Namibiaan

IMG_20200311_163905Namibian hallitus ja Suomalainen Pirkanmaan AiRRhow-allianssi allekirjoittivat aiesopimuksen ilmailualan koulutuksen yhteistyöstä maan pääkaupungissa Windhoekissa perjantaina 6. maaliskuuta. Seuraavaksi käynnistyy toteutettavuustutkimus ilmailualan koulutuskeskuksen perustamisesta Namibiaan, joka palvelisi laajasti koko Afrikan mantereen tarpeita. Kyseessä on merkittävää ja laaja-alaista ilmailukoulutusta tarjoava yhteistyöavaus.

Aiesopimuksen allekirjoittivat Namibian työ- ja liikenneministeri John Mutorwa sekä Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme. Tavoitteena on kehittää kestävää ja innovatiivista ilmailualan koulutusta ja opetusta Namibiassa sekä Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön kanssa. Tähän ns. SADC-maiden joukkoon kuuluu 16 valtiota eteläisestä Afrikasta.

IMG-20200311-WA0022 Kyseessä on merkittävä askel vuonna 2018 käynnistyneessä hankkeessa. Syksyn 2019 aikana Namibian varapresidentti vieraili delegaatioineen Suomessa tutustuen moniin erilaisiin hankkeisiin. Tutustumiskohteina delegaatiolla on usean vierailun aikana ollut Patrian ja Tredun Pirkkalan ilmailualan koulutuskeskus, Insta Oy ja Tampereen yliopisto.

Nyt suomalaiset tekivät AiRRhow-allianssin kanssa vastavierailun Namibiaan. Noin viikon mittaisen maaliskuun 2020 toteutetun vierailun aikana suomalaisdelegaatio tapasi mm. Namibian varapresidentin, vieraili työ- ja liikenneministeriössä, tapasi Air Namibian, ilmailuviranomaisen NCAA:n ja lentokenttäyhtiön NAC:n sekä Namibian yliopiston edustajia.

PIR_PAT_apron3_1Suomalaisdelegaatiossa olivat mukana Airrhow-allianssin Esa Halme, Tampereen Kauppakamarin johtaja Peer Haataja, lennonvarmistusyhtiö ANS Finlandin Matts-Anders Nyberg, Patria Pilot Trainingin Ville Kettula ja Vesa Kaartinen, Sitowisen Timo Karjalainen ja Laura Riihentupa, Tampereen yliopiston Mika Grundström ja Hannu Vilpponen, Tredun koulutuspäällikkö Juhani Anttila ja Namibian kunniakonsuli Timo Palander.

Projektia vetävät Tampereen yliopisto ja Namibian University of Science and Technology. Hankkeessa mukana olevat osapuolet jakavat molemminpuolisen kiinnostuksen innovaatioihin, tutkimukseen, kehitykseen ja koulutukseen. Namibian työ- ja liikenneministeriö ja Tampereen yliopisto sitoutuvat tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön Namibian University of Science and Technologyn (NUST) kanssa.

IMG-20200311-WA0018”AiRRhow:n ajatuksena on, että huomisen ilmatila, järjestelmät ja koko ilmailuala on hyvin erilainen kuin nykyisin. Yhteistyöllä molemmat maat saavat kehitettyä parempia tulevaiuuden järjestelmiä ja menetelmiä ilmailualalle”, kommentoi AiRRhow-allianssin Esa Halme hanketta paikallismedialle Namibiassa.

Tavoitteena on lisätä siviili-ilmailun koulutuskapasiteettia alueella. Kyse ei ole pelkästään lentäjien, matkustamohenkilökunnan ja lennonjohtajien kouluttamisesta vaan mukana on koko ilmailuala. Koulutusta on tarkoitus antaa siis myös mm. mekaanikoille, asentajille, maahenkilökunnalle, joiden lisäksi mukana on myös muita ilmailua tukevia koulutuksen aloja aina lentoyhtiöiden johtoa myöden.

Varsinaisen lentokoulutuksen osalta mukana olisi laajasti kaikki luokat. Liikenneilmailu niin matkustajakoneiden ja helikoptereiden osalta sekä pelastuspalvelu, miehittättömän ilmailun koulutukset sekä yleis- ja sotilasilmailukoulutukset.

IMG-20200311-WA0015Vuoden 2020 aikana tehdään toteutettavuustutkimus, joka tähtää Centre of Excellence for Training and Education of Civil Aviation -koulutuskeskuksen perustamiseen eteläisen Namibian Karasin alueenpääkaupuniin Keetmanshoopiin. Se sijaitsee noin 500 kilometriä maan pääkaupungista Windhoekistä etelään.

Keetmanshoopin lentokentällä (FYKT) on kaksi kiitotietä, joista toinen kiitotie eli 2300-metrinen 04/22 on päällystetty. Lentokenttä sijaitsee noin kilometrin korkeudessa merenpinnasta ja sen radionavigointilaitteistoina ovat NDB majakka sekä VOR/DME-monisuuntamajakka. Tällä hetkellä sinne ei ole kaupallista lentoyhteyttä.

IMG_0814Työn aikana kartoitetaan ilmailualan koulutuskeskuksen yhteiskunnallinen, tekninen, akateeminen ja taloudellinen kannattavuus. Afrikan mantereella ei ole tarjolla tälläistä koulutuskeskusta ja merkittävimmät toimijat antavat koulutusta nykyisin vain Etelä-Afrikassa ja Etiopiassa.

Seuraavissa vaiheissa toteutettavuustutkimuksen pohjalta laaditaan jo ilmailualan koulutuskeskuksen liiketoimintasuunnitelmaluonnos sekä tehdään erillinen tutkimus fyysisistä ja digitaalisista oppimisympäristöistä.

Suomella ja Namibialla on pitkä ja läheinen suhde, jonka pohjaa loivat jo 1800-luvun puolella jo suomalaiset lähetystyöntekijät. Viime aikojen merkittävin asia on ollut kuitenkin Suomen ja presidentti Martti Ahtisaaren rooli Namibian itsenäisyyspyrkimyksissä ja siihen liittyvän suunnitelman toteuttamisessa.

IMG-20200311-WA0014Vuonna 1990 itsenäistynyt Namibia on siisti ja hyvin organisoitu valtio. Se poikkeaa siten monista muista Afrikan mantereen valtioista. Alueellisesti ilmailualan koulutuskeskuksen nähdään olevan järkevää toteuttaa juuri Namibiaan, joka on siis hyvin kehittynyt maa. Namibian lentoyhtiö Air Namibia on perustettu vuonna 1948. Yhtiö lentää noin kymmenen Airbus ja Embraer -koneen laivastolla kohteisiin pääosin Afrikan mantereella. Euroopassa yhtiö lentää Frankfurtiin.

Afrikan ongelmaksi nähdään suurelta osin pääoman ja osaamisen valuminen muualle. Yhteishankkeella halutaankin edistää Afrikan mantereen taloutta lisäämällä työpaikkoja.

Kuluvan vuoden aikana osapuolet tapaavat vielä neljästi Suomessa ja Namibiassa. Toteutettavuustutkimukselle on haettu rahoitusta Suomssa. Hakijoina ovat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ja Tampereen yliopisto. AiRRhow-allianssin yritykset ovat kuitenkin mukana hankkeessa.Kyseisen toteutettavuustutkimuksen myötä tarkentuvat niin aikataulut kuin toiminnan laajuus eli esimerkiksi koulutuskeskuksen alkuvaiheen oppilasmäärät ja tarjottavat koulutusohjelmat.

AiRRhow-allianssiin kuuluvat: Air Navigation Services Finland Oy, Business Tampere, Finavia Oy, FinnHEMS, Insta, Patria Aviation, Patria Pilot Training, Pirkanmaan liitto, Pirkkalan kunta, SASKY koulutus-kuntayhtymä, Sitowise, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kauppakamari, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Tampereen yliopisto. MH

Lue myös: