Suomalaishornetit laskeutuivat ensimmäistä kertaa Tanskan Bornholmiin - määränpää Itävallassa

Hornet_Bornholm_2_ForsvaretKaksi Suomen Ilmavoiminen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää laskeutui 4. syyskuuta 2024 ensimmäistä kertaa Itämerellä sijaitsevalle Bornholmin saarelle. Suunniteltu vierailu on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Suomalaishävittäjät toteuttivat vierailun matkallaan Itävaltaan.

Lento Bornholmiin ja Rønnen lentoasemalle oli koulutuslento, jonka myötä suomalaislentäjät saivat käsityksen paikallisista olosuhteista sekä ympäristöstä. Eri tukikohtiin tukeutuminen tuo kokemusta ja tarjoaa vaihtoehtoisia laskeutumispaikkoja eri tilanteisiin.

Rønnen 2002 metrin pituiselta kiitotieltä 11/29 operoivat normaalisti Tanskan ilmavoimien F-16 -hävittäjät. Nyt lentoasema sai tukea ensimmäistä kertaa suomalaishorneteja.

Kaksi Suomen Hornet-hävittäjää tankkasivat Bornholmissa vietetyn kaksituntisen aikana ennen lennon jatkumista pidemmälle Eurooppaan.Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaiset F/A-18 Hornetit laskeutuivat Bornholmiin.

Hornet_Bornholm_1_Forsvaret"Olemme tottuneet laskeutumaan lyhyille kiitoteille ja erilaisiin olosuhteisiin. Bornholm on meille hyvällä paikalla, kun meidän on lähdettävä Suomesta kauemmas Eurooppaan tai toimittava alueella. En usko, että tämä on viimeinen kerta, kun olemme täällä Bornholmissa", sanoi", Suomen Ilmavoimien Karjalan lennoston kapteeni Petteri "Loudeater" Kairinen.

Suomalaislentäjät ja Hornetit olivat matkalla Itävaltaan, jossa kapteeni Kairinen lentää Hornet-soolon Itävallan Zeltwegissä Airpower 24 -lentonäytöksessä 6.-7. syyskuuta. Varaesityslentäjänä toimii esityslentokaudella 2024 Lapin lennoston kapteeni Paulus Kärnä.

Lue myös: