Suomalaistaustainen astronautti soitti avaruudesta puhelun Vantaalle

Tiedekeskus Heurekasta Vantaalta timothy_kopra_nasasaatiin myöhään perjantai-iltana yhteys kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Sen miehistöön kuuluu parhaillaan amerikkalainen astronautti Timothy Kopra, jolla on suomalaiset sukujuuret. Harvinainen puheyhteys kiertoradalle keräsi myöhäisestä ajankohdasta huolimatta paikalle viitisensataa avaruudesta kiinnostunutta.

Kun astronautti Timothy Kopran suora yhteys avaruudesta Heurekaan oli perjantaina kello 22.30 alkamassa, täydessä salissa vallitsi innostunut ja hiukan hermostunut hiljaisuus. Toimisiko yhteys? Kun yhteys saatiin Yhdysvaltojen kautta toimimaan, yleisö antoi raikuvat aplodit.

Suomalaistaustainen astronautti, komentaja Timothy Kopra vieraili tiedekeskus Heurekassa vuonna 2010. Nyt hän on Maata kiertävällä kansainvälisellä avaruusasemalla ja ehdotti muutama viikko sitten Heurekalle puolen tunnin suoraa lähetystä avaruusasemalta.

Suomalaiset lähettivät etukäteen Kopralle yli sata kysymystä, joista ennätettiin kysyä 18 noin puoli tuntia kestäneen yhteyden aikana. Lähetystä edelsi suomalaisten avaruusasiantuntijoiden Jari Mäkisen ja Anne Liljeströmin esitys.

Yhteys avaruudesta NASAan ja sieltä Heurekaan toimi erinomaisesti ja yllättävän pienellä viiveellä. Tim Kopra esiintyi leppoisasti ja sympaattisesti. Hän vastasi esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin:

Onko avaruusasemalla ahdasta, kun joudutte olemaan pitkään samojen ihmisten kanssa?

"Itse asiassa kansainvälinen avaruusasema tuntuu yllättävän suurelta, koska painottomuudessa voi käyttää jokaista pintaa lattiana ja kellua toisten ohitse vaikka yläpuolelta."

Onko sinulla vapaa-aikaa avaruudessa?

"On sitäkin. Huomenna lauantaina nukun pitkään, ja sitten hommiini kuuluu imuroiminen, joka täälläkin on hyvin tärkeää. Sitten olen ajatellut valokuvata, ja tietysti soittaa kotiin."

Mikä on kauneinta mitä olet nähnyt avaruudessa matkatessasi? 

"Myrskyt ja salamat ovat fantastisen upeita ylhäältä nähtyinä, ja kun avaruusasema meni revontulien lävitse, kylvimme vihreässä valossa. Öisten kaupunkien valot ovat upeita, samoin Suomen metsät ja rannat, jotka valokuvasinkin."

Miten valmistaudut avaruuskävelyä varten?

"Hyvä kysymys! Harjoittelemme etukäteen suuressa uima-altaassa painojen kanssa, mutta varsinainen treeni on avaruuskävely itsessään. On vaikeaa käyttää tarpeeksi vähän voimaa, sillä pienikin liike heilauttaa koko vartaloa."

Tim Kopra lopetti lähetyksen sanomalla, että hän toivoo pääsevänsä tapaamaan suomalaisia avaruudesta kiinnostuneita ihmisiä, kun on palannut Maahan. Aivan viimeksi ennen yhteyden katkeamista Kopra heitti vielä painottomuudessa komean voltin, jolle koko sali jäi taputtamaan.

Katso NASAn tallenne koko lähetyksestä täältä:

http://media.heureka.fi/kopra2016/