Suomalaisten EUTM-tukikohtaan Mogadishun lentokentällä (HCMM) iskettiin joulupäivänä

mogadishu_tukikohta_puolustusvoimatMogadishun kansainväliselle lentokentälle iskettiin käsiasein, singoin ja käsikranaatein joulupäivänä 25.12. noin kello 13.30. paikallista aikaa. Hyökkäyksestä ei aiheutunut henkilövahinkoja EUTM Somalia -koulutusoperaation suomalaisille rauhanturvaajille. Tilanne päättyi noin kello 19.30. Mogadishun lentokentän alue toimii kansainvälisten joukkojen tukikohtana.

Euroopan unionin Somalian koulutusoperaation rauhanturvaajat, suomalaiset mukaan lukien, ryhmittyivät lähipuolustusasemiin sekä suojautuivat tilanteessa välittömästi.

EUTM Somalia -koulutusmissio (European Union Training Mission) on Euroopan Unionin operaatio, jonka tarkoituksena on tukea Somaliassa toimivaa Afrikan Unionin AMISOM-operaatiota maan turvallisuusjoukkojen koulutuksessa.

Vuonna 2010 käynnistettyä operaatiota on pidetty onnistuneena, ja sen toimikautta on jatkettu toukokuuhun 2015. Tehtävät kattavat myös puolustusministeriön ja pääesikuntatason koulutuksen ja mentoroinnin. Tavoitteena on kehittää Somalian omistajuutta turvallisuusrakenteiden parantamisessa ja tukea asevoimien kehitystä.

Alueella palvelee tällä hetkellä viisi suomalaista eri tehtävissä. Operaatio aloitti vuonna 2010 Ugandassa ja sen koulutustoiminta siirtyi Mogadishuun vuoden 2014 aikana. Vuoden 2015 alkuun mennessä Suomi jatkaa osallistumistaan yhteensä neljällä kouluttajalla, kokonaisvahvuuden ollessa seitsemän sotilasta.

Kansainvälisten joukkojen tukikohta-alueelle lentokentällä iskettiin viimeksi kranaatinheitintulella 14. joulukuuta.

Mogadishun Aden Adde International Airport -lentoasemalla (HCMM) on yksi 3590 metriä pitkä kiitotie (05/23).