Suomen Hornetit jälleen mukana BRTE-harjoituksessa Baltian yllä

f18_brteSuomen ilmavoimat on mukana 2.-3. kesäkuuta järjestettävässä Baltic Region Training Event 21 (BRTE 21) -koulutustapahtumassa kahdella McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. BRTE:n lentotoiminta toteutetaan Virossa, Latviassa ja Liettuassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren päällä.

Suomen Hornetit osallistuvat tapahtumaan Karjalan lennostosta. Koneet käyvät lentokierrosten välillä laskussa Ämarin tukikohdassa Virossa ja palaavat illaksi kotitukikohtaansa.

Suomen koneet osallistuvat harjoitustilanteeseen, jossa kohdataan ja saatetaan ilma-alusta, johon ei saada radioyhteyttä (kuva yllä aiemmasta vastaavasta tilanteesta BRTE-harjoituksessa).

Lisäksi harjoitellaan ilmataistelua ja ilmatankkausta. BRTE 21-tapahtuman tavoitteena on parantaa Itämeren alueen ilmavoimien sekä johtokeskusten yhteistyötä.

typhoon_tallin_crowncopyrightBRTE-koulutustapahtumilla pyritään kehittämään Itämeren alueen turvallisuutta ja valvontaa. Näitä kansainvälisiä harjoituksia on järjestetty Naton toimesta Baltiassa vuodesta 2008 alkaen.

Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon vuonna 2012 ja on osallistunut vuosittain 2-3 tapahtumaan. BRTE 21 on "In the Spirit of PfP" -koulutustapahtuma (Partnership for Peace).

Mukana on Suomi Naton PfP-rauhankumppanina sekä Baltian päivystysvuorossa olevat maat: Italia, Norja, Englanti (kuvassa yllä RAF:n Eurofighterit Tallinnan yläpuolella) ja Belgia. Lisäksi mukana ovat Viro, Latvia, Liettua, Saksa, Puola ja Yhdysvallat.

Suomeen ei ole suunniteltu ulkomaisten henkilöiden vierailuja BRTE 21 -tapahtumaan liittyen.