Suomen Ilmailuliitto palkitsi ansioituneita ilmailijoita

kotkanpoika_2017_ilmailuliittoIlmailuliiton kevätkokouksessa lauantaina 25. maaliskuuta Suomen Ilmailumuseolla palkittiin ansioituneita ilmailijoita erilaisin kiertopalkinnoin ja ansiomerkein. Jouni Kantojärvelle myönnettiin Suomen Ilmailupatsas, Kotkanpoika-kiertopalkinnon sai Alavuden Ilmailukerho ja vuoden laskuvarjourheilijaksi valittiin Pasi Pirttikoski.

Suomen Ilmailuliitto on palannut kahden vuosittaisen kokouksen rytmiin, jota noudatettiin aiemmin. Välillä kokeiltiin vain yhdellä kokouksella, mutta se havaittiin ongelmalliseksi. Nyts yksyllä tehdään henkilövalinnat ja hyväksytään talousarvio ja toimintasuunnitelma. Keväisin on esityslistalla toimintakertomus ja tilinpäätös edelliseltä vuodelta.

Ilmailuliiton nettisivut ovat nykyisin osoitteessa ilmailu.fi. Silti aiempi ilmailuliitto.fi on edelleen netissä. Tilanne on aiheuttanut joskus hämmennystä ja SIL onkin uudistamassa nettiläsnäoloaan.

Vastaisuudessa Ilmailuliitto on netissä osoitteessa www.ilmailuliitto.fi. Vanhojen sivujen materiaali poistuu saatavilta, eli mikäli sieltä haluaa poimia jotain talteen, kannattaa toimia nyt. Uusien sivujen tarkkaa avautumispäivää ei ole kerrottu.

SIL15_1Ilmailuliiton kevätkokouksessa on perinteisesti jaettu myös palkintoja ja tunnustuksia ansioituneille ilmailjoille. Niin tehtiin nytkin.

Suomen Ilmailupatsas -kiertopalkinto myönnettiin Jouni Kantojärvelle. Hän on toiminut pitkään harrasteilmailun huoltotoiminnan parissa. Kantojärvi on kehittänyt experimental-rakentamista suunnittelemalla erilaisia ratkaisuja, joilla on ollut positiivisia vaikutuksia koneiden suoritusarvoihin.

Toiminnallaan Kantojärvi on mahdollistanut useiden projektien läpiviennin. Hän on myös tarjonnut aina osaamistaan sitä tarvitseville.

Suomen Ilmailupatsas myönnetään vuosittain henkilölle, joka on toiminut ansioituneesti Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi.  

Kotkanpoika-kiertopalkinto Alavuden Ilmailukerholle

Alavuden Ilmailukerho (AIK) on suunnitelmallisella toiminnallaan nostanut hyppymääriään vuodesta toiseen. Kerho hankki vuonna 2016 turbiinikoneen, joka omalta osaltaan lisää toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa. Kyseessä Soloy-potkuriturbiinilla uudelleenmoottoroitu Cessna Soloy 206 MK 2.

Kotkanpoika-kiertopalkinto luovutetaan liiton vuosikokouksessa sille ilmailukerholle, jonka toiminta on edellisen toimintavuoden aikana ollut erityisen tuloksellista. Patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Essi Renvall.

Vuoden laskuvarjourheilija on Pasi Pirttikoski

ilmailuliittoPasi Pirttikoski on toiminut pitkään Laskuvarjotoimikunnassa sekä edistänyt omaa lajiaan, kuviohyppyjä. Pirttikoski on ollut mukana organisoimassa kaikkia Suomessa hypättyjä CF-muodostelmaennätyksiä (Canopy Formations) vuodesta 1990 lähtien. Tuloksena on ollut seitsemän SE-tulosta, kaikki myös epävirallisia PE-tuloksia).

Pirttikoski tunnetaan myös suomalaisen laskuvarjourheilun historian harrastajana ja kerääjänä.

Nesteen Malja -kiertopalkinnon jakamisesta päättää Ilmailuliiton hallitus laskuvarjotoimikunnan ehdotuksesta. Jakoperusteita ovat muun muassa menestys kansallisissa ja kansainvälisissä arvokilpailuissa, aktiivisuus ja toimintatulokset hyppykoulutuksen ja kerhotoiminnan piirissä sekä positiivinen laskuvarjourheilun tunnetuksi tekeminen.

Jos jonain vuonna ei ilmene mitään erityistä muista poikkeavaa suoritusta, otetaan täydentävästi huomioon myös ansiot pidemmältä ajalta. Palkinnon saaja nimetään "Vuoden laskuvarjourheilijaksi".

Palkinto jaetaan vuosittain laskuvarjotapahtuman yhteydessä, mutta tänä vuonna se jaettiin poikkeuksellisesti Ilmailuliiton kevätkokouksessa. Palkintosäännön mukainen kansallinen laskuvarjotapahtuma eli Turpaboogiet pidettiin jo tammikuussa.

Mikko Jägerholmille SIL:n hopeinen ansiomerkki

Liiton hallitus on myöntänyt Suomen Ilmailuliiton hopeisen ansiomerkin Mikko Jägerholmille. Hän on harrastanut moottoritaitolentoa aktiivisesti yli 20 vuotta ja tänä aikana saavuttanut useita taitolennon Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia. Hän on omalla toiminnallaan ollut hyvä esimerkki kaikille suomalaisille taitolentäjille.

Pronssinen ansiomerkki Mikko Jägerholmille myönnettiin vuonna 2009.       

Tänä vuonna ei jaettu liiton arvokkainta tunnustusta Harmon-patsasta eikä Luumun Maljaa, koska kummankaan myöntämisen edellytykset eivät täyttyneet. T.T.