Suomen ilmailuopisto kehittää koulutuspolkua - Phenomien tilalle Airbus A320-koulutuslaite

Patria_FTD_EFHK_final22LSuomen Ilmailuopisto on käynnistänyt julkisen hankinnan Airbus A320 -lennonharjoittelulaitteen ostamiseksi. Tavoitteena on kehittää lentokoulutusta huomioimaan lentoyhtiöiden tarpeet entistä paremmin. Tulevaisuudessa Ilmailuopistolla voitaisiin antaa jopa Airbus A320-tyyppikelpuutuskoulutusta.

Ammattilentäjiä Porissa kouluttava Suomen Ilmailuopisto kehittää lentäjien koulutuspolkua vastaamaan entistä paremmin lentoyhtiöiden tarpeita. Käynnissä olevassa hankkeessa nykyinen Embraer Phenomeilla annettava suihkumoottorikoulutus jää historiaan ja tilalle tulee kehittynyt Airbus A320 lennonharjoittelulaitteeseen pohjautuva koulutusmalli.

SIO_DA42_Siivonen“Neuvottelut tarjoajien kanssa ovat käynnissä ja lennonharjoittelulaite on tarkoitus saada käyttöömme jo vuoden 2022 alusta lähtien. Uusi toimintamalli tulee antamaan erinomaisen Airbus A320-osaamisen Suomen Ilmailuopistosta valmistuville lentäjille”, kertoo Suomen Ilmailuopiston johtaja Juha Siivonen Lentoposti.fi:lle.

Ilmailuopiston hankinnan kohteena on FTD level 2 FNPT II/MCC -tason järjestelmä, joka tämän hetken tiedon mukaan tullaan hyväksyttämään FTD 1 /FNPT II MCC -tasolle. Hyväksyntöjen välinen ero on ilmailuopiston mukaan järjestelmätietojen hinnoittelu. Ilmailuopisto tulee määrittämään laitevaatimukset korkeammalle ja vaativammalle tasolle, kuin mitä nykyinen sertifiointitaso edellyttää.

Kyseisiä laitteita tarjoaa usea eri valmistaja ja tarjolla on myös ratkaisuja, joissa on mukana liikkeen mallinnus. Tällainen ratkaisu vie koulutuslaitetta entistä lähemmäs ns. FFS- eli Full Flight Simulator -ratkaisuja. Sellainen on mm. Cockpitsonicin Xplorer 6L -ratkaisu.

“Lennonharjoittelulaitteet kehittyvät koko ajan ja hankinnan kohteena oleva ratkaisu tulee olemaan Suomen paras laite omassa kategoriassaan”, jatkaa Siivonen.

Lisäksi uusi koulutuslaite avaisi mahdollisuuksia toimia yhteistyössä Finnairin ja muidenkin lentoyhtiöiden kanssa sekä ottaa ilmailuopiston omaan koulutustarjontaan A320-tyyppikoulutusta.

 “Tällä hetkellä meillä ei vielä ole yhteistyösopimuksia Finnairin tai muidenkaan lentoyhtiöiden kanssa”, täsmentää Siivonen tilannetta.

 BE300-simuUusi lennonharjoittelulaite sijoitetaan nykyisiin Ilmailuopiston tiloihin täydentämään laajaa simulaattori- ja lennonharjoittelulaitetarjontaa.

Ilmailuopistolla on nykyisin käytössä kaksi Embraer Phenom 100 FTD level 2 FNPT II/MCC-, kaksi Diamond DA42 FTD level 2-, Beechcraft King Air 300 Full Flight Simulator sekä. Beechcraft King Air 300 FTD ja Eurocopter EC135 FTD level 3 -simulaattorit ja lennonharjoittelulaitteet.

Ilmailupiston suunnitelmana on toteuttaa lentäjäkoulutuksen nykyinen ns. Jet Orientation Course ja MCC-ohjaamoyhteistyökoulutus nykyisten Embraer Phenomien sijaan A320-pohjaisella ratkaisulla.

VES_PhenomTällöin valmistuvalla lentäjällä tulee olemaan erinomainen osaaminen ja kokemusta Airbus-ohjaamoympäristössä hakeutuessaan töihin lentoyhtiöön.

 Nykyiset kaksi Embraer Phenom 100 -liikesuihkukonetta tulevat jatkossakin säilymään Suomen Ilmailuopiston asiakaskoulutuskäytössä. Lisäksi niillä jatketaan vuonna 2020 aloitettuja liikelentojen operointia. MH