SIO on suunnitellut koulukoneidensa uudistamista jo pitkään ja hankintapäätös julkistettiin 23. toukokuuta 2025. Takana on perusteellinen yli kahdeksan kuukautta kestänyt hankintaprosessi. Ilmailuopisto tutustui huolellisesti kaikkiin tarjouksen jättäneisiin lentokonevalmistajiin ja lentokonetyyppejä kävi lentämässä useampi Ilmailuopiston lentäjä. Suomen Ilmailuopiston uudeksi koulukonekalustoksi on tulossa kymmenen uutta nelipaikkaista Technam P2010 TDI -konetta. Koneissa on moderni Garmin 1000 Nxi -avioniikka ja yksi 170-hevosvoimainen FADEC-moottoriohjausjärjestelmällä varustettu Continental CD-170 -dieselmoottori. Koneiden varustukseen tulee myös VOR/DME-laitteisto sekä turvallisuutta parantava TAS-järjestelmä (Traffic Avoidance System), joka perustuu ADS-B in/out -toimintoihin. Lisäksi koneissa on myös GFC700-automaattiohjausjärjestelmä.
Kaupan odotetaan vahvistuvan kesäkuun 2025 aikana sopimusneuvotteluiden jälkeen. Kymmenen Tecnam P2010 TDI -koneen kokonaishankinta on kuuden vuoden elinkaarikustannukset huomioiden noin yhdeksän miljoonaa euroa. Suunnitellun aikataulun mukaan uudet koneet luovutetaan SIO:lle vuonna 2026. Väritykseltään uudet koneet ovat pääsääntöisesti valkoisia. Runkoon on suunniteltu teippauksia ja sivuvakaajassa nähdään SIO:n logo. "Vastaanotamme ensimmäinen uuden Tecnam P2010 TDI -koneen keväällä 2026 ja kaikki koneet on määrä toimittaa vuoden 2026 loppuun mennessä. Ensimmäinen kurssi lentää uusilla koneilla näillä näkymin jo kesällä 2026", kertoi Tolonen.
Tecnam esitteli P2010 -koneensa vuonna 2010 ja ensimmäiset Lycoming IO-360 -moottorilla varustetut koneyksilöt toimitettiin asiakkaille vuonna 2013. SIO:n valitsema diesel-moottoroitu versio tuli markkinoille vuonna 2020. Samanlaisella konetyypillä kouluttaa Euroopassa ainakin ruotsalainen Green Flight Academy.
Loppuvaiheessa kilpailutuksessa olivat mukana itävaltalainen Diamond DA40NG -koneella ja amerikkalainen Piper Archer DX -koneella. Jälkimmäinen ei jättänyt tarjousta viimeisessä vaiheessa. Kilpailutuksessa painotettiin 60-prosenttisesti hintaa yhdeksällä alakohdalla. Kilpailutuksen aikana huomiotiin kymmenen vuoden elinkaarikustannukset, mutta sitovaan tarjoukseen otettiin kuuden vuoden elinkaari. Kaikissa tarjolla olleissa vaihdoehdoissa on silloin edessä moottorinvaihto, kun laskennassa oli käytössä 400 vuotuista lentotuntia. Laadun osalta painoarvo oli 40 prosenttia, jonka sisältöön kuului mm. takuu, uusien lentokelpoisuusmääräysten täyttäminen, optiot lisävarusteista sekä sopimusta koskeva lainsäädäntö. Myös toimitusaikataulu oli vaikuttava tekijä. Hankkeen aikana vertailtiin eri konetyyppien varaosahintoja, toteutuneita kustannuksia sekä näkymiä uuden kaluston käytöstä niiden elinkaaren aikana. SIO:n vaatimuksena oli nelipaikkaisuus, jotta koneella voitaisiin lentää opettajan ja kahden oppilaan kanssa mahdollistaen polttoainemäärä, joka antaa neljän tunnin toiminta-ajan. Nykyisen C152-kaluston osalta konetyypin suurin sallituttu massa tulee vastaan jo kahdella hengellä, kun tankkeihin lisätään polttoainetta.
Uudet koneet mahdollistavat aiempaa helpomman siirtymisen kaksimoottorisiin Diamond DA42 -koneisiin, kun avioniikka on lähes samanlainen. Oppilaat koulutetaan siis alusta lähtien moderniin avioniikkaan.
Suomen Ilmailuopisto on Porissa toimiva valtion ja Porin kaupungin omistama erityistehtäväyhtiö, jonka päätehtävä on ammattilentäjien koulutus.
|
|||