Suomen nuoret Hornet-ohjaajat hakevat kansainvälistä kokemusta Norjan AFM-harjoituksesta

TU_la_CBT_1Suomen ilmavoimat hakee Norjan Arctic Fighter Meetistä kansainvälistä kokemusta nuorille F/A-18 Hornet -hävittäjäohjaajille. Suomesta harjoitukseen lähtee kuusi monitoimihävittäjää. Norjan ilmavoimat isännöi Arctic Fighter Meet -lentotoimintaharjoitusta Bodøssä 23.–27.5.

Arctic Fighter Meet 2016 -harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Norjan ilmatilassa. Harjoitukseen osallistuu Suomen Hornetien ja Norjan Lockheed-Martin F-16 -koneiden lisäksi Ruotsin Saab JAS 39 Gripeneitä sekä USAFE:n Boeing (McDonnell Douglas) F-15 Eagle -hävittäjiä.

Isäntämaa Norjasta harjoitukseen osallistuu F-16- ja Ruotsista Gripen-hävittäjiä. AFM-harjoituskonseptissa on mukana ensimmäistä kertaa myös F-15-hävittäjiä Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (USAFE) Lakenheathin tukikohdasta Isosta-Britanniasta.

Arctic Fighter Meet -harjoituksissa painopiste on hävittäjälentolaivueiden nuorempien ohjaajien kouluttamisessa. Harjoituksessa heillä on mahdollisuus saada kokemusta kansainvälisestä toimintaympäristöstä ja harjoitella ilmataistelulentoja erityyppistä kalustoa vastaan.

Vastaavanlaisia harjoituksia on järjestetty vuodesta 2003 alkaen. Harjoitus vahvistaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO) ja kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä. Se edistää hävittäjälaivueiden välistä yhteistoimintaa ja antaa edellytyksiä pohjoismaisen Cross Border -harjoitustoiminnan jatkosuunnitteluun.

Cross Border -toiminta on Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen, rajat ylittävä harjoituskonsepti, jossa vakiintuneella ja joustavalla yhteistyöllä voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti lentokoulutusohjelman mukaisia harjoituksia.