Suomi ei lähetä Horneteja Baltian BRTE-harjoitukseen - osallistuu kotimaassa

BRTEXIV_NATONATO:n järjestämä Baltic Region Training Event (BRTE) järjestetään 1.–2. huhtikuuta. Suomen osalta harjoituksen tavoitteena on testata ilmatilannekuvan vaihtoa Liettuassa sijaitsevan Control and Reporting Centre (CRC) Karmelavan kanssa sekä tilannetiedon vaihtoa eri maiden johtokeskusten välillä.

Harjoitus toteutetaan Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilan lisäksi kansainvälisessä ilmatilassa sekä harjoitukseen osallistuvissa johtokeskuksissa. Tapahtumassa harjoitellaan kansainvälistä yhteistoimintaa radioyhteyden katketessa ilma-alukseen.

Suomi ei tällä kertaa osallistu harjoituksen lentotoimintaan. Suomalaisia osallistuu harjoitukseen vain Ilmavoimien operaatiokeskuksessa Tikkakoskella. Suomen osallistumisen harjoitukseen johtaa Suomessa Ilmavoimien operaatiokeskuksen varapäällikkö. Suomeen ei ole suunniteltu ulkomaisten henkilöiden vierailuja harjoitukseen liittyen.

Suomen lisäksi harjoitukseen osallistuvat Ruotsi, USA, Viro, Latvia ja Liettua. NATO on järjestänyt BRTE-harjoituksia säännöllisesti vuodesta 2008. Jäsenmaiden lisäksi harjoituksiin osallistuu myös NATO:n rauhankumppaneita.

Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon ensimmäisen kerran vuonna 2012. Aiemmin mukaan on lähetetty myös Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjiä.

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta