Suomi lahjoittaa kaksi Mi8-helikopteria Unkariin

Suomi lahjoittaa kaksi puolustusvoimien käytöstä poistettua Mi8-helikopteria kriisinhallintatehtäviin Unkariin. Lahjoitus on osa Suomen panosta kansainväliseen helikopterirahastoon (Multinational Helicopter Initiative, MHI).

Helikopterirahasto perustettiin vuonna 2008 Ranskan ja Iso-Britannian toimesta vastaamaan kansainvälisten kriisinhallintaoperaatioiden helikopterinpuutteeseen.

Mi8-helikopterit, niiden varaosat ja muu pienmateriaali luovutetaan Unkarille veloituksetta, mutta koptereiden siirrosta syntyvät kulut ja kaikki luovutuksen jälkeiset huoltotoimenpiteet jäävät Unkarin vastuulle. Unkari tulee käyttämään Mi-8 -helikoptereita koulutukseen.

Puolustusvoimilla ja Rajavartiolaitoksella on vuosina 1973 – 2011 ollut käytössä kaikkiaan kymmenen Mi-8 –helikopteria. Yksi Rajavartiolaitoksen Turun Vartiolentueen käytössä olleista helikoptereista teki pakkolaskun mereen vuonna 1982, joka on ainoa vakava onnettomuus Mi-8 –kalustolla Suomessa. Mi-8 –kuljetushelikoptereilla lennettiin Suomessa yhteensä noin 40 600 tuntia, joista puolustusvoimissa 36 100 ja Rajavartiolaitoksessa 4 500 lentotuntia.

Unkarilaiset noutavat helikopterit Suomesta 25.8.2011.