Suomi tekee arviointikäynnin Ostrovin helikopteritukikohtaan Venäjällä

kamov_ka52_russianhelicoptersSuomi tekee Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n Wienin vuoden 2011 asiakirjan mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynnin Venäjälle 11-13. lokakuuta. Kohteena on maavoimien 15. ilmailuprikaati Ostrovissa. Sen kalustona on taistelu- ja kuljetushelikoptereita.

Ostrov sijaitsee Venäjän länsiosissa Pihkovan alueella lähellä Latvian ja Viron rajaa. Suomen kolmihenkistä arviointiryhmää johtaa eversti Marko Ekström.

Käynnin tavoitteena on arvioida kohteena olevan aktiiviyhtymän tai -yksikön pääaseistusta ja -kalustoa koskevan vuosittaisen tiedonvaihtoilmoituksen paikkansapitävyys.

Ostrovista lentää Army Technologyn mukaan Mil Mi-28N ja Kamov Ka-52 -taisteluhelikoptereita. Lisäksi prikaatilla on Mil Mi-8MTV-5 ja Mi-26T -kuljetushelikoptereita.

15. ilmailuprikaati on suhteellisen tuore yhtymä: se on perustettu 2013 ja lentokalusto on uutta. Pihkovassa lähistöllä toimii myös Iljushin Il-76 -kuljetuskoneita käyttävä 76. maahanlaskudivisioona.