Super Puma ja NH90 -kopterit vinssasivat 130 ihmistä meripelastusharjoituksessa Vaasan edustalla

Kvarken_H215Rajavartiolaitoksen kansainvälienn Kvarken-meripelastusharjoitus lisäsi helikopteritoimintaan Vaasan edustalla. Kolmipäiväisessä harjoituksessa lentotoiminta keskittyi toiselle harjoituspäivälle. Mukana oli Vartiolentolaivueen ja Maavoimien ilma-aluksia.

Merenkurkussa 1.-3. maaliskuuta järjestettävän Kvarken-harjoituksen tavoitteena on ollut harjoitella kansainvälisesti meripelastukseen liittyvää lentotoiminnan suunnittelua ja johtamista. Harjoituksen aikana suoritetaan ihmisten evakuointia alukselta ja merestä evakuoitavien vastaanottopaikkaan sekä aluksen hätähinausta ja avustamista jäissä.

Harjoituksen skenaariossa Länsi-Suomen merivartioston Vallgrundin merivartioasema Vaasan kupeessa toimii pienenä arktisena kyläyhteisönä, jonne Suomen Punainen Risti rakentaa evakuoitavien vastaanottopaikan. Rajavartiolaitoksen lisäksi Kvarkeniin osallistuvat puolustusvoimat, Ruotsin rannikkovartiosto ja SPR. Lisäksi harjoitusta saapui seuraamaan tarkkailijoita Norjasta, Virosta ja Kanadasta.

Harjoitusta johdetaan Turun Meripelastuskeskuksesta (MRCC) ja yleisjohtovastuu on vartiolaiva Turvalla.

Kvarken_NH90Ensimmäisen päivän aikana harjoitukseen osallistuvien ilma-alusten miehistöt opiskelivat BALTIC Aircraft Coordinator -manuaalia. Se pitää sisällään lentotoiminnan teoriaa kuten esimerkiksi lentomenetelmiä, laivan lähestymistä  ja lentokoneiden johtamista. Pääpiirteittäin kyseessä on turvallisuuteen ja johtamiseen liittyviä asioita.

Harjoituksen toisena päivänä 2. maaliskuuta ilma-alukset ja laivat harjoittelivat Raippaluodon länsipuolella meripelastukseen liittyvän lentotoiminnan johtamista sekä ihmisten evakuointia merestä ja alukselta mantereelle evakuoitavien vastaanottopaikkaan Vallgrundin merivartioasemalle.

Rajavartiolaitoksen Super Puma -meripelastushelikopteri ja Maavoimien NH90 vinssasivat toisena harjoituspäivänä torstaina 2. maaliskuuta vartiolaiva Turvalta kaikkiaan 130 ihmistä. Koptereiden lisäksi toimintaa osallistui myös Vartiolentolaivueen Dornier DO 228 -valvontakone.

Kvarken_Turva"Olosuhteet merellä ovat olleet hyvät. Näkyvyys kohtalainen, tuulta ei ole juuri lainkaan ja lämpötila on plussan puolella", kuvailee komentaja Petteri Leppänen olosuhteita Lentoposti.fi:lle.

Alunperin mukana oli määrä olla myös Vartiolentolaivueen Rovaniemen tukikohdan Agusta AB412 -helikopteri mutta sen osallistuminen peruuntui lähtökentän jäätävien olosuhteiden takia. Viron Agusta Westland AW139 -kopterin tulo peruuntui puolestaan tekniseen vikaan.

Harjoituksen kolmantena päivänä 3. maaliskuuta Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva ja Ruotsin rannikkovartioston vartiolaiva harjoittelevat merellä hätähinausta, ihmisen pelastamista merestä, kaluston ja henkilöstön siirtämistä aluksesta toiseen sekä aluksen avustamista jäissä.

Raja_lento_Turva_1Harjoitus liittyy läheisesti Rajavartiolaitoksen tulevan Arktisen rannikkovartiostofoorumin puheenjohtajuuskauden valmisteluihin ja arktisten maiden merellisen turvallisuuden viranomaisten yhteistyötä kehittävään, ulkoasiainministeriön Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyön rahaston rahoittamaan SARC-projektiin.

Rajavartiolaitos aloittaa Arktisen rannikkovartiostofoorumin kaksivuotisen puheenjohtajuuskauden keväällä tänä vuonna. Harjoitus on samalla Länsi-Suomen merivartioston tämän vuoden kolmikantainen yhteisharjoitus Suomen, Viron ja Ruotsin kesken.