Syy Global Express -kolariin: Mopo-Cessna karkasi potkurista heittämällä startattaessa

EFTU_terminaaliTurun lentoaseman seisontatasolle pysäköityyn Global Express -liikesuihkukoneeseen törmännyt ruotsalainen Cessna 152 -pienkone karkasi lentäjältään, kun moottoria käynnistettiin potkurin lavasta heittämällä. Poliisin tutkimusten tuloksesta kertoo STT. Kumpikin kone vaurioitui pahoin.

Onnettomuus sattui sunnuntai-iltana 22. kesäkuuta. Poliisin mukaan lentäjä ei saanut Cessnan moottoria käyntiin normaalisti starttimoottorilla. Hän meni ulos ohjaamosta yrittämään käynnistystä perinteisellä tavalla eli potkurin lavasta heittämällä.

Moottori käynnistyikin, mutta tehoa oli niin paljon että kone hyökkäsi liikkeelle ilman ohjaajaa. Kaksipaikkaisessa ns Mopo-Cessnassa matkustajana ollut nainen onnistui pelastautumaan ulos ohjaamosta ennen törmäystä.

Cessna rullasi yksinään päin platalla pysäköitynä olleen suuren Bombardier Global Express -liikesuihkukoneen siipeä. Koneessa ei ollut miehitystä.

Molemmat osapuolet kärsivät kolaroinnissa merkittäviä vahinkoja. Global Expressin oikean siiven takareuna ja sen liikkuvat pinnat vaurioituivat.

Turun lentoasemalla tehdään kesällä 2014 liikennealueiden peruskorjaustöitä. Niiden takia lentoasema on heinäkuussa  suljettuna 4 viikkoa. Lentoliikennettä ei ole ajalla 30.6. - 27.7.

Lue myös: