Tanskalainen Danish Air Transport Norran pääomistajaksi - Finnairille jää 40% osuus yhtiöstä

Norra ATR 72Tanskalainen Danish Air Transport (DAT) hankkii 60 prosenttia Nordic Regional Airlines AB:n (Norra) osakkeista Finnairilta, josta tuli marraskuussa 2017 Norran väliaikainen omistaja sen jälkeen, kun edelliset 60 prosentin osakkaat vetäytyivät yhtiön omistuksesta. Finnair omistaa Norrasta edelleen 40 prosenttia.

Norra siirtyi Finnairin omistukseen kokonaan lokakuussa 2017, kun edelliset osaomistajat  vetäytyivät lentoyhtiöhankkeesta. Vuonna 2015 osakkaiksi tulleet StaffPoint ja Kilco ostivat osuutensa tuolloin kerrotun mukaan yhdellä eurolla. Kauppasummaa, jolla Norra siirtyi kokonaan Finnairin haltuun lokakuussa 2017 ei ole kommentoitu. Finnair ei toistaiseksi kommentoinut nykyistä kauppasummaa.

Norralle etsittiin pitkään uutta omistajaa ja Finnairin toimitusjohtaja Perkka Vauramo kommentoi kuluvan vuoden aikana kahdesti päätösten tapahtuman kuluvan vuoden aikana.

Finnair_tails_smallNyt julkistetulla omistusmuutoksella ei Finnairin mukaan ole sellaisenaan vaikutusta Norran toimintaan, henkilöstöön eikä Norran ja Finnairin väliseen ostoliikennesopimukseen. Finnairin mukaan Norran toimitusjohtajana jatkaa edelleen toimessa oleva Maunu Visuri.

Norra operoi Finnairille kotimaan- ja Euroopan-reittejä 24:lla ATR 72-500 - ja Embraer 190 -lentokoneella. Nykyisin Norrana tunnettu yhtiö toimi aiemmin nimellä Flybe Finland Oy sekä Finncomm Airlines.

”Finnairin ja Norran kotimaan- ja lähiliikenteen kumppanuusmalli on toiminut kannaltamme hyvin, ja Danish Air Transport vahvistaa entisestään kumppanuutta. Heillä on vahvaa kokemusta alueellisesta lentämisestä ATR-laivastolla”, sanoo Finnairin operatiivisen toiminnan johtaja Jaakko Schildt.

”Tämä strateginen kumppanuus sisältää paljon mahdollisuuksia. Pystymme näin vahvistamaan niin teknistä kuin operatiivista osaamistamme. Yhtiömme ovat samaa kokoluokkaa ja hyödyntävät samoja konetyyppejä ja voimme yhdessä viedä liiketoimintaamme eteenpäin”, sanoo DAT:n toimitusjohtaja Jesper Rungholm.

IMG_20180530_191644Danish Air Transport on tanskalainen vuonna 1989 perustettu lentoyhtiö. Se omistaa myös liettualaisen tytäryhtiö DOT:n (Danu Oro Transportas), joka on perustettu vuonna 2003.

DAT:n laivastossa on parikymmentä lentokonetta. ATR 42/72 -potkuriturbiinikoneiden lisäksi laivastossa on McDonnell Douglas MD80 ja Airbus A320 -koneita. DAT:n koneiden keski-ikä on yli 24 vuotta.Yhtiö kuljettaa vuosittain noin miljoona matkustajaa.

Norra_operated_byFinnair on käyttänyt DAT:n palveluita aiemmin paikatessaan omaa konevajettaan kotimaan ja Euroopan reiteillä.

Kaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää. Finnair ei kommentoinut tarkemmin koska se odottaa saavansa vastauksen KKV:ltä tai milloin kauppojen odotaan toteutuvan. Finnairin ostaessa Norran kokonaan KKV:n hyväksyntä saatiin noin kuukaudessa.

Lue myös: