Tanskalaisen ilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Hangon edustalla

tanskalaiskopteriPuolustusministeriön mukaan Hangon lounaispuolella epäillään tapahtuneen ilmatilaloukkaus. Se sattui myöhään keskiviikkoiltana 8. kesäkuuta. Merialueella on ollut käynnissä NATO BALTOPS 16 -harjoitus ja siihen on liittynyt mm. Tanskan merivoimien alus HDMS Absalon.

Puolustusministeriö tiedotti 9. kesäkuuta epäilystä, jonka mukaan tanskalainen valtiollinen ilma-alus olisi loukannut Suomen ilmatilaa Hangon lounaispuolella.

Tapahtuma sattui myöhään keskiviikkona, kun Tanskan valtiolle kuuluva helikopteri saapui Viron suunnasta ja laskeutui BALTOPS 16 -harjoitukseen osallistuvan tanskalaisaluksen kannelle.

Helikopteri kävi syvimmillään noin 8,5 kilometriä Suomen ilmatilassa ja lensi siellä yhteensä noin 35 kilometrin matkan.

Kyseessä on mahdollisesti Itämerellä liikkuneen Tanskan merivoimien HDMS Absalon -aluksen helikopteri. SIllä on 850 neliömetrin kokoinen lentokansi, jota käyttävät kaksi AgustaWestland EH-101 Merlin -helikopteria.

Tanska ei ollut osallisena BALTOPS 16:n Hangon edustalle sijoittuneessa osaharjoituksessa. Absalon on kuitenkin ainoana tanskalaisaluksena mukana harjoituksen muissa osuuksissa.

Rajavartiolaitos selvittää rajaloukkausta.

Päivitys 10.6: juttuun lisätty kartta ja tieto kopterin tulosta Virosta.

Lue myös: