Tietojärjestelmäongelmat sekoittivat lentoliikennettä Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Eurocontrol_heinakuu_2024Tietojärjestelmäongelmat ovat johtaneet merkittävään määrään lentojen peruuttamisia lentoasemilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Ongelma on maailmanlaajuinen. Eurocontrolin mukaan liikennettä rajoittavat samaan aikaan myös ukkoset sekä lennonjohdon kapasiteetti.

Perjantaiaamuna 19. heinäkuuta 2024 useat lentoasemat raportoivat tietojärjestelmäongelmista, jotka ovat johtaneet lentojen perumisiin. Kyseinen ongelma ei koske lennonjohdon tietojärjestelmiä.

Ainakin Lontoon Heathrow, Lontoon Gatwick, Edinburgh, Amsterdam, Zürich, Kööpenhamina, Napoli ja Ibiza ovat ilmoittaneet tietojärjestelmäongelmien aiheuttavan rajoituksia ja jopa merkittäviä viiveitä.

Suomessa Finavia on kertonut, ettei sen verkossa tai järjestelmissä ole havaittu häiriöitä ja Finavian lentoasemat toimivat normaalisti.

Yhdysvalloissa American Airlines, United ja Delta pyysivät perjantaiaamuna FAA:lta lentoliikenteen pysäyttämistä tietojärjestelmäongelmien takia. Ongelmat saatiin Pohjois-Amerikassa kuitenkin hallintaan jo aamun aikana.

Kyse on CrowdStrike-ohjelmistoon tulleen päivityksen aiheuttamista ongelmista Microsoftin järjestelmiä käyttäville asiakkaille ympäri maailmaa.