Timo Hyvönen Suomen Ilmailuliiton puheenjohtajaksi - Seppo Saario kutsuttiin kunniajäseneksi

Timo_Hyvonen_1_kuva_MiikkaHultSata vuotta täyttävän Suomen Ilmailuliiton syyskokous valitsi Ilmailumuseolla liitolle uuden puheenjohtajan lauantaina 30. marraskuuta. Tehtävässä aloittaa vuoden 2020 alussa Timo Hyvönen. Liiton merkkipäivää juhlistettiin kolminkertaisella eläköön-huudolla. Kokous päätti myös kutsua Ilmailuliiton kunniajäseneksi suomalaisen taitolentolegenda Seppo Saarion.

Suomen Ilmailuliitto järjesti syyskokoukseensa tärkeänä päivänä. Liiton toiminnan katsotaan alkaneen kokouksesta, joka pidettiin Helsingin Seurahuoneella 30. marraskuuta sata vuotta sitten. Juhla näkyi Ilmailumuseolla mm. kakkukahvitarjoiluna kokousväelle.

Tasan kello 13 eli perustamiskokouksen alkamisajankohtana kohotettiin kolminkertainen eläköön-huuto liiton kunniaksi. Hieman epäsuomalaiseen tapaan siihen myös yhdyttiin innokkaasti.

Kokouksessa oli paikalla 73 henkilöä ja he edustivat yhteensä 64 ilmailuyhdistystä. Puheenjohtajana sääntöjen sallimat kolme kautta eli kuusi vuotta toiminut Petteri Tarma päättää työnsä tärkeässä tehtävässä vuoden 2019 lopussa.

"Annetaan Suomen Ilmailuliiton lipun liehua myös seuraavat sata vuotta!", päätti Tarma kiitoksensa liiton hallitukselle, toimihenkilöille ja vapaaehtoistehtävissä toimineille sekä kaikille liiton jäsenille.

timohyvonen_petertahtinen_1119Kisaan uudesta puheenjohtajasta oli ilmoittautunut kaksi seuraajaehdokasta: Timo Hyvönen ja Peter Tähtinen. Miehet pitivät lyhyet esittelypuheenvuorot, sillä he olivat jo aiemmin saaneet kertoa näkemyksistään liiton nettisivuilla.

Järjestetyn vaalin perusteella puheenjohtajaksi valittiin Timo Hyvönen selvällä enemmistöllä. Hän sai ääniä kaikkiaan 2434, kun Tähtinen keräsi 491 ääntä.

Uusi puheenjohtaja 54-vuotias Timo Hyvönen on aktiivinen yleis- ja harrasteilmailija Helsingistä. Lajin pariin hän päätyi kulkiessaan pikkupoikana isänsä mukana lentokentällä. Päätoimessaan Hyvönen konsultoi johtamista ja IT-organisoitumista.

Hyvönen on myös Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja sekä toimii Kuhmon ilmailukerhon fly in -koordinaattorina ja tiedottajana. Hän aloittaa liiton puheenjohtajan tehtävässä vuoden 2020 alussa.

sil_sata_kokous_1119Hyvönen on vuosikausiin ensimmäinen SIL:n puheenjohtaja, jolla ei ole ilmailuharrastuksen ohella lisäksi liikenneilmailutaustaa. Ilmailuliiton puheenjohtajina ovat viimeisten lähes kahden vuosikymmenen ajan toimineet Finnairin ja Blue1:n ammattilentäjät, joilla on toki ollut myös vahva yleisilmailutausta. Heitä ennen puheenjohtajana toimi lyhyen aikaan vuoden 1999 alusta lähtien Elcoteq Networksin Antti Piippo.

Kokouksessa valittiin myös uusia hallituksen jäseniä erovuoroisten tilalle. Vaalissa tulivat valituiksi Markus Sinervä, Janne Vasama ja Mari Lehtonen. Entisistä jäsenistä jatkavat Ari Hulkkonen, Timo Kokkonen ja Mikko Tervonen.

Kokouksen lopuksi päätettiin hallituksen esityksestä kutsua Ilmailuliiton kunniajäseneksi suomalaisen taitolennon keskeinen hahmo Seppo Saario. Hän aloitti purjelennon Jämillä jo 40-luvulla ja oli myöhemmin mukana SIL:n Lentosirkus Pilvien Huimapäiden toiminnassa.

Seppo_Saario_matti_haapavaara_wikipediaEnsimmäisen Pitts Special -taitolentokoneen Seppo Saario rakensi 70-luvun alussa, kun hän hankki sen piirustukset vuonna 1970 Yhdysvalloissa Douglas DC-9 -matkustajakoneen ohjaajakurssin aikana. Saarion Malmilla rakentama OH-XPA rekisteröitiin heinäkuussa 1972 (kuvassa oikealla).

Liikennelentäjän uransa ohella hän on tuonut taitolentoa esille niin toiminnallaan Red Birds -taitolentoryhmässä kuin järjestöissä vaikuttamalla. Hän oli mm. Suomen Urheilutaitolentäjien ensimmäinen puheenjohtaja.

Saarion 1970-luvun Pitts Special lentää edelleen Red Birdsin perinteitä jatkavan  Arctic Eagles -taitolentoryhmän johtokoneena. Myös kaksi muuta ryhmän konetta ovat Saarion rakentamia.

Ne kaikki olivat vuosina 2013-2014 esillä Suomen Ilmailumuseon Taitolento Suomessa -erikoisnäyttelyssä. Nykyisin neljän koneen ryhmällä toimiva ja vuodesta 2014 lähtien Arctic Eagles -nimellä esiintynyt taitolentoryhmä lensi vuonna 2013 myös nimellä "Saario Special".

Suomen Ilmailuliitto ry (SIL) on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallinen keskusjärjestö. Liiton ajanlasku alkaa Suomen Ilmailuklubin perustamiskokouksesta 30. marraskuuta 1919 Helsingin Seurahuoneella. Tuolloin toiminnan tarkoituksena oli kaikin tavoin vilkastuttaa siviili- ja sotilasilmailua Suomessa.

SIL100v100-vuotisjuhlapäivänä järjestetään liiton syyskokouksen lisäksi SIL 100 -juhlagaala Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Puheen tilaisuudessa pitää eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Musiikista tilaisuudessa vastaa Finnair Pilots' Big Band. Juhlapäivänä palkitaan myös Vuosisadan Ilmailija.

Nykyisin Ilmailuliitto edistää Suomen urheilu- ja harrasteilmailua sekä toimii jäsentensä valtakunnallisena keskusjärjestönä. Liiton toimitalo Pilvilinna Helsinki-Malmin lentoasemalla häätöuhan alla kentän asuntorakentamisen alkaessa. T.T. / M.H.

Päivitys kello 23.00: Lisätty tieto Saarion rakentamista lentokoneista ja Red Birds -taitolentoryhmästä.

Lue myös: