Tornadot poistuvat - Luftwaffe pudotti F-35-hävittäjät seuraajavaihtoehtojen joukosta

Panavia_Tornado_Luftwaffe_USAFSaksan ilmavoimat Luftwaffe on korvaamassa käytöstä poistuvat PANAVIA Tornado -rynnäkköhävittäjät uusilla koneilla. Vaihtoehtoja ovat olleet Lockheed Martin F-35, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja Eurofighter Typhoon. Nyt Reuters kertoo, että Saksa on pudottanut F-35:n vaihtoehtojen listalta.

Kääntyväsiipinen Tornado on kylmän sodan tuote. Sunnitteluvaihessa se tunnettiin lyhenteellä MRCA (Multi Role Combat Aircraft). Ensilentonsa tyyppi teki 1974 ja sitä ovat käyttäneet kehittäjämaat Englanti, Italia ja Saksa sekä ainoa vientimenestys Saudi-Arabia.

Erikoisen Tornadosta tekee sen kyky kuljettaa ydinaseita - erityisesti vapaasti putoavaa B61-pommia. Saksa haluaa säilyttää tämän kyvyn. Ydinaseet se saisi käyttöön NATO:n kautta.

Saksan modernein hävittäjä on nykyisin Eurofighter Typhoon ja niistä vanhimmat aiotaan korvata uudemmilla saman tyypin koneilla. Eurofighter on myös ehdolla Tornadonkin korvaajaksi.

advancedsuperhornet4net_boeingWall Street Journal kertoi perjantaina 1. helmikuuta, että Saksa aikoisi hankkia 45 kappaletta F/A-18 Super Hornet -hävittäjiä (oikealla). Määrä saattaa sisältää myös elektronisen sodankäynnin F/-18G Growler -versioita. WSJ:n mukaan Super Hornet on kustannustehokkaampi kuin F-35.

Alunperin Tornadoita hankittiin Luftwaffelle 247 kappaletta. Niistä 35 oli elektronisen sodankäynnin ECR-versioita. Tornadoita on nykyisi nkäytössä noin 80.

Myös Saksan merivoimien Marineflieger tilasi 112 Tornadoa. Ne ovat jo poistuneet käytöstä.

Saksan hävittäjävalinnasta sulkeminen on takaisku Lockheed Martinille, joka on onnistunut myymään stelth-konettaan lukuisille eurooppalaisille ilmavoimille. Eurofighter, F/A-18 Super Hornet ja F-35 ovat kaikki mukana Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa, jolla etsitään seuraajaa Hornetille.

Alustavat HX-tarjoukset saatiin eilen 31. tammikuuta (lue lisää jutusta alla). T.T.