Trafi järjestää toukokuussa Helsingissä kaksi tietoiskua kamerakopterien lennättäjille

Tukes_nelikopteriTrafi on järjestänyt huhtikuussa eri puolilla Suomea koulutuksellisia tietoiskuja miehittämättömien ilma-alusten kuten nelikoptereiden lennättämisestä. Turvallisuusnäkökulma on vahvasti esillä niin ammattilaisten kuin harrastajienkin toimintaan liittyen. Toukokuun alussa järjestetään kaksi tilaisuutta pääkaupunkiseudun lennättäjille.

Kysyntää tällaiselle tilaisuudelle luulisi tosiaan olevan. Edulliset ja helposti lennätettävät, kaupallisesti yleisesti tarjolla olevat kuvauskäyttöön soveltuvat nelikopterit ovat tuoneet ilmatilaan paljon sellaisia toimijoita, joilla ei ole aiempaa kokemusta ilmailusta.

Vaikeutta tuottaa jo laitteiden määrittely. Perinteiset lennokkiharrastajat ovat saaneet rinnalleen lennättäjiä, joiden päämotivaatio on saada näyttäviä videoita. Lisäksi alalla on ammatillisia toimijoita, jotka pelkäävät harrastajien mahdollisten toilailujen vaikeuttavan vastuullista ammatinharjoittamista.

Perinteisen lennokki- tai RC-kopteri-termien rinnalle ovat nousseet miehittämätön ilma-alus, kamerakopteri ja nelikopteri. Lisäksi on erilaisia englanninkielisten nimitysten lyhenteitä kuten UAV, UAS ja RPAS (Unmanned Aerial Vehicle, Unmanned Aerial System ja Remotedly Piloted Aircraft System).

Viime aikoina vaikuttaisi olevan yleistymässä niin ikään englannista napattu drone, jota myös Trafi näyttää nykyisin käyttävän. Onpa tästä anglismista jossain nähty jopa muunnos drooni. Oli termi mikä tahansa, tietoiskutilaisuus soveltuu niiden kaikkien lennättäjille.

Liikenne- ja turvallisuusvirasto Trafin tilaisuuksissa käsitellään ilmatilaan ja laitteisiin liittyviä määräyksiä, jotka laitteiden lennättäjien tulisi tuntea ja ottaa huomioon. Samalla valotetaan tulossa olevaa EU-lainsäädäntöä, joka vaikuttaa sekä harrastajien että ammattilaisten toimintaan.

Huhtikuussa vastaavat tilaisuudet järjestettiin Rovaniemellä, Oulussa, Kuopiossa ja Seinäjoella (lue tarkemmin linkistä jutun lopussa). Tietoiskujen yhteydessä on mahdollisuus myös keskustella ja kysellä lennättämisestä ja miehittämättömästä ilmailusta laajemminkin.

Pääkaupunkiseudun tilaisuudet järjestetään maanantaina 8. toukokuuta kello 10 - 14 ja 17 - 21. Paikkana on Trafin auditorio osoitteessa Kumpulantie 11, Helsinki. Paikalle on hyvät julkiset liikenneyhteydet.

Paikkoja on rajoitetusti, 80 henkilöä/tilaisuus. Siksi kiinnostuneiden kannattaa ilmoittautua mahdollisimman nopeasti Trafin nettisivun kautta. Luvassa on kahvitarjoilu. T.T.

Tietoiskujen sisältö:

• Mitä jokaisen pitää tietää dronejen lennättämisestä
        o Ammattilaisen ja harrastajan oikeudet ja velvollisuudet 
          dronejen lennättämisessä
• Missä saa ja missä ei saa lennättää
       o Vaara-, kielto- ja rajoitusalueet
       o Uusi mobiilisovellus auttaa löytämään sopivan 
          lennätyspaikan
• Dronejen lennättämiseen liittyvät säädökset
       o Suomessa on maailman sallivin lainsäädäntö dronejen 
          lennättämisessä, mutta ihan ilman sääntöjä ei täälläkään 
          olla
       o Uusi kansainvälinen lainsäädäntö vaikuttaa myös meillä, 
          niin ammattilaisten kuin harrastajienkin lennättämiseen
• Kysymykset ja keskustelu

Lue myös: