Tuore mielipidemittaus: Malmin lentotoiminnan säilyttämisellä vankka kannatus yli puoluerajojen

malmigallup0417_puolue_1TNS Gallupin tuoreen mielipidemittauksen perusteella 62 prosenttia helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin lentoaseman ilmailukäytössä. Alle neljännes (23 %) kannattaa alueen käyttämistä asuntorakentamiseen. Enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista pitäisi Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäytössä, eikä enemmistö yhdenkään puolueen kannattajista tue kentän lakkauttamista asuntorakentamisen takia.

Mielipidetutkimuksessa kysyttiin myös, pitäisikö Helsinki-Malmin lentoasema säilyttää, jos asuntorakentamiselle asetetut tarpeet voitaisiin ratkaista järkevästi muuten. Näin kysyttynä peräti 67 prosenttia helsinkiläisistä säilyttäisi Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäytössä ja vain 19 prosenttia ottaisi sen asuntorakentamiskäyttöön (grafiikka alla).

malmi_gallup_2"Tulos ei yllätä. Kansalaismielipidettä on tutkittu useana vuotena ja ihmiset ovat aina olleet lentokentän ilmailukäytön kannalla. Lentokenttäkokonaisuus on kansallinen ikoni ja merkittävä osa itsenäisen Suomen historiaa, joka selkeästi halutaan säilyttää alkuperäisessä käytössä", kommentoi Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Tutkimuksessa on mukana myös vastaajien puoluekanta. Alueen säilyttämistä ilmailukäytössä tuetaan läpi puoluerajojen. Yli puolet kaikkien muiden paitsi vihreiden kannattajista haluaa säilyttää kentän ilmailukäytössä.

Suurimmat ilmailukäytön kannattajaluvut ovat keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien joukossa. Vihreiden tukijoistakin 38 prosenttia säilyttäisi kentän ilmailukäytössä. Luku nousee 44 prosenttiin, jos asuntotuotantotarpeet ratkaistaan järkevästi.

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentoaseman alueelle asuntorakentamista. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime syksynä yleiskaavan, jossa alueelle on suunniteltu asuinrakentamista ja lentokentän alasajoa.

timo_hyvönen"Uusi valtuusto on tilaisuus sovittaa asuntorakentaminen ja ilmailu yhteen. Sekä asuminen ja lentäminen mahtuvat Malmille. Kaupungille on jätetty yhdeksän asumisen ja lentämisen yhdistävää ehdotusta. Kyllä niistä löytyy toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja, jos asuntomaa muuten loppuu Helsingistä", Timo Hyvönen jatkaa.

"Päättäjien kannattaa katsoa eteenpäin. Helsinki ja ilmailu elävät molemmat merkittävää murroskautta. Lentäminen muuttuu sähköiseksi ja miehittämätön ilmailu yleistyy. Samalla Helsingin asukasluku kasvaa ja yhteydet pääkaupungin ja muun Suomen välillä tulevat entistä tärkeämmiksi.

"Fiksut päättäjät varmasti löytävät ratkaisun, joka palvelee Helsingin ja koko maan tulevaisuutta niin yhteyksien kuin asuntorakentamisen osalta."

TNS Gallup haastatteli 22.–31.3.2017 yhteensä 803 helsinkiläistä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tulokset ovat lähes yhtenevät vuosien 2014 ja 2016 vastaavien mittausten kanssa.

Malmin lentokentän tulevaisuus -kyselyn täydelliset tulokset.