Turun FinnHEMS-lääkärihelikopteri muutti uusiin tiloihin

FH20_TKU_1Varsinais-Suomen FH20-lääkärihelikopterin päivystys siirtyi 16. kesäkuuta uuteen pysyvään tukikohtaan. Muutto tapahtui portaittain, eikä aiheuttanut päivystystoimintaan katkosta. Tukikohta on ensimmäinen, joka on suunniteltu vastaamaan juuri ympärivuorokautisen päivystyksen tarpeita.

Muutto toteutettiin portaittain ja vain kriittisimmät toiminnot ja tarvikkeet siirrettiin varsinaisena muuttopäivänä. Päivystystoiminta siirtyi muutossa viimeisenä.

Huolellisella suunnittelulla ja tarkkaan ajoitetulla IT-järjestelmien siirrolla turvattiin päivystystoiminnan häiriöttömyys. Muutosta vastasivat FinnHEMS (Finnish Helicopter Emergency Medical Service), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja lentopalvelusta vastaava Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab.

 FinnHEMS FH20 -tukikohta sijaitsee Turun lentoaseman alueella Finavialta vuokratulla tontilla. Tukikohdan rakennustyöt käynnistyivät heinäkuussa 2014 ja työ valmistui aikataulun mukaisesti.

FH20_TKU_2Noin 900 neliömetrin tukikohta koostuu kaksikerroksisesta miehistötilasta ja kalustohallista. Miehistötiloista löytyy päivystys- ja oleskelutilojen lisäksi myös koulutus-, toimisto- ja varastotiloja.

Äänenvaimennukseen on kiinnitetty erityishuomiota, jotta päivystävä miehistö pystyy lepäämään lentokenttämelusta huolimatta.

Tukikohdan yhteyteen tehtiin myös oma polttoainesäiliö, mikä parantaa polttoaineen saatavuutta merkittävästi.

"Olemme todella tyytyväisiä uusiin tiloihin. Rakennus on erittäin hyvin äänieristetty, mikä takaa meille rauhalliset olot päivystystyöhön, vaikka sijainti on lentokentän välittömässä läheisyydessä. Yksikön lääkäreiden tehtävä on myös koordinoida ja kehittää alueen ensihoitoa, ja tähänkin uudet tilat soveltuvat paremmin", sanoo tukikohdan vastaava lääkäri ja anestesiologian erikoislääkäri Petri Aaltonen tyytyväisenä.

FinnHEMS:llä on kuusi tukikohtaa, joista pysyviä ovat ainoastaan Turun ja Vantaan tukikohdat. Tilapäisissä tiloissa toimitaan Kuopiossa, Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä.

FinnHEMS:n tavoitteena on luoda vuoteen 2016 mennessä pysyvä tukikohtainfrastruktuuri, joka mahdollistaa pitkäjänteisen ja laadukkaan lääkärihelikopteripalvelun.