Tutkavika sotkee lentoliikennettä koko Ruotsissa - merkittäviä viiveitä lennoille

Ruotsi_Tutkavika_2016_5B(päivittynyt 20.00) Ruotsin lennonjohtojärjestelmän vika on korjattu ja kapasiteettia nostetaan vaiheittain. Ruotsin ilmatila oli suljettuna lentosuunnitelma- ja tutkajärjestelmävian takia. Vika pysäytti lentoliikenteen koko Ruotsin lentotiedotusalueella ja aiheuttaa merkittävää viivettä lentoliikenteelle.

Ruotsin LFV:n mukaan vianselvitys on käynnissä ja yhteysongelmat rajoittavat lentoliikennettä merkittävästi Keski- ja Pohjois-Ruotsissa. LFV tiedotti viasta kello 13.05 Suomen aikaa.

Tekninen vika rajoittaa myös puhelinyhteyksien käyttöä Tukholman aluelennonjohtoon ja käytössä ovat varalinjat. Sama ongelma rajoittaa puhelinliikennettä myös muihin Ruotsin ilmaliikenteenhallinnan yksiköihin.

Ruotsi_Tutkavika_2016_5Eurocontrollin mukaan ilmatila on suljettu 09.10-14.00 UTC-aikaa. Syynä ovat  FDPS-lentosuunnitelma- ja RDPS-tutkajärjestelmän epävakaus (Flight Data Processing / Radar Processing Systems). Viiveet ovat merkittäviä yli 45 minuutin mittaisia.

Suomen osalta vaikutukset koskevat pääsääntöisesti Ruotsiin suuntautuvia ja sieltä palaamassa olevia lentoja. Muu Euroopanliikenne voi kiertää Ruotsin ilmatilan, joka saattaa ruuhkauttaa Itämeren alueen ilmatilaa.

Finnair kertoo lentojensa viivästyvän ja huomattaa samalla ettei se voi teknisten ongelmien takia lähtettää tietoa viiveistä matkustajilleen tekstiviestillä.

Eurocontrollin mukaan tilanne Tukholmassa on palaamassa normaaliksi mutta kaikkien sektoreiden liikenne on erittäin rajoitettua. Koko ilmatilan sulkeminen peruttiin kello 14.10 Suomen aikaa. Pitkät viiveet jatkuvat ainakin koko iltapäivän ajan. Varajärjestelmät eivät toimi edelleenkään.

LFV kertoi 14.45, että järjestelmävika on saatu korjattua ja liikenne palaa vaiheittain normaaliksi. Viiveitä esiintyy edelleen ja niiden odotetaan jatkuvan ainakin myöhäisiltaan saakka.

Päivitys 14.10: Lisätty tieto tilanteen kehittymisestä ja eri sektoreiden avaamisesta erittäin rajoitettuun käyttöön

Päivitys 14.30: Lisätty tieto Finnairin SMS-viestiongelmasta.

Päivitys 14.54: Järjestelmävika saatu korjattua.

Päivitys 20.00: Lisätty tieto viiveiden jatkumisesta.

 Lue myös: