Typhoonit Rafaleiden vieraana: kuin kaksi marjaa

rafale_typhoon_armee_del_airKaksi Englannin ilmavoimien Royal Air Forcen Eurofighter Typhoon -hävittäjää on 2.-5. maaliskuuta vieraillut Ranskan ilmavoimien Armeé de l'Airen Saint-Dizierin tukikohdassa. Sieltä operoi isäntälaivue l’escadron de chasse 1/7 "Provence" koneenaan Dassault Rafale. Vieraat tulivat 3. Squadronista RAF Coningsbystä.

Ranskan ilmavoimien vierailusta julkaisemasta yhteiskuvasta käy hyvin ilmi kaksimoottoristen Rafalen (edessä olevat koneet, klikkaa kuva suuremmaksi) ja Typhoonin samannäköisyys: deltasiipi ja canardit. Suurin ulkoinen ero on ilmanottoaukoissa, jotka Rafalessa ovat rungon sivuilla ja Typhoonissa rinnakkain rungon alla.

Molemmat konetyypit onkin kehitetty samoihin aikoihin ja myös pitkälti samankaltaisiin tehtäviin. Ranska oli aluksi mukana monikansallisen Eurofighterin (tuolloin vielä EFA, European Fighter Aircraft) varhaisvaiheissa, mutta päätti 1980-luvun lopulla sittenkin kehittää oman kotimaisen vaihtoehdon. Lopputulos oli Dassault Rafale.

Royal Air Forcen Ranskaan nyt tekemä vierailu on osa laajempaa maiden välistä strategista yhteistyötä. Se perustuu vuonna 2010 allekirjoitettuun englantilais-ranskalaiseen ns. Lancaster House -sopimukseen.

Tavoitteena on mm. vaihtaa Armeé de l'Airen kanssa kokemuksia uusimman sukupolven taistelukoneista sekä niiden aseistuksesta. Ranskalaiset hävittäjät tekevät vastavierailun Englantiin vielä kuluvan vuoden aikana. Suunnitteilla on myös pilottien vaihtoohjelma.