Ukkonen esti lauantain viimeisen esiintyjän - Oulun lentonäytöksen päätyttyä ruuhkia

tds14_11Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky pyörähti käyntiin lauantaina Oulussa. Kyseessä on vuoden ykköstapahtuma ilmailun ystäville. Päätähtinä ovat Frecce Tricolori sekä Ilmavoimien sodan aikaisiin väreihin maalattu Hawker Hurricane. Lauantaina ukkonen esti Midnight Hawksien esityksen. Poistumisväylä ruuhkaantui pahoin näytöksen päätyttyä.

Lentonäytösosuus eteni pitkälti perjantain harjoituksissa nähtyjen esitysten mukaisesti. Näin pitääkin olla, sillä lento-ohjelmat on hyväksytettävä etukäteen turvallisuuden takaamiseksi. Ilmavoimien Pilatus PC-12 -yhteyskoneen perjantain harjoitusten nokkalaskuteline edellä tehtyä lasketumista ei kuitenkaan nähty.

tds14_12Kymmenellä suihkuharjoituskoneella lentävä Italian ilmavoimien taitolentoryhmä Frecce Tricolori oli odotetusti lisännyt väriaineita savuihinsa. Perjantain valkoisen ohella nähtiin myös Italian lipun väreihin kuuluvia vihreää ja punaista savua. Tämä näyttävä efekti kuuluu ryhmän tavaramerkkeihin.

Näytös sujui mukavassa auringonpaisteessa, mutta iltapäivällä taivaanrantaan alkoi kertyä uhkaavia pilviä. Frecce Tricolori ehti lauantaina lentää esityksensä juuri ennen kuin ukkonen saapui Oulunsalon lentokentälle.

Pilvet olivat kuitenkin niin alhaalla, että Freccet joutuivat lentämään matalan kelin ohjelmansa.  Italialaisten jälkeen ukkonen tuli entistä lähemmäksi. Kalevan mukaan Midnight Hawks oli jo valmiina lennolleen kiitotien päässä, kun esitys päätettiin peruuttaa salamoinnin takia.

Aiemmin lauantain näytöksessä suomalainen F/A-18 Hornet sekä Puolan ilmavoimien MiG-29 käyttivät esityksissään soihtuja toisin kuin perjantaina. Tuolloin harjoituksessa niitä ei nähty.

tds14_13Väliaikaisesti Suomen Ilmavoimien sodan aikaisiin väreihin maalattu Hawker Hurricane -hävittäjä lensi lauantaina perustaitolentoa, jossa parasta oli tietenkin Rolls-Royce Merlin -moottorin murina.

Taivaalla nähtiin myös tähtimoottorikone Texan. Molemmat koneet omistaa Suomessa nykyisin asuva Phil Lawton.

Järjestäjä ei ole vielä kertonut tarkkaa yleisömäärä, mutta mediassa ja netissä julkaistujen kuvien perusteella väkeä on ollut paljon. Tämä aiheutti Kalevan lukijakommenttien mukaan pitkä jonoja palvelupisteisiin ja vessoihin.

Lähes yhtä perinteiseen tapaan lentonäytöksen poistumisliikenne ruuhkautui pahoin. Näitä ilmiöitä ei yksinkertaisesti voi välttää suurissa yleisötapahtumissa. Etenkin omilla autoillaan liikkuvat seisoivat pitkään tilapäisten pysäköintialueiden ruuhkissa.

Tilanteelle ei voi mitään: Oulunsalon lentokenttä on yhden pääväylän päässä. Niinpä myös  monien lentomatkustajien siirtymiset viivästyivät. Samaten näytöksen bussikuljetukset kärsivät ruuhkasta. Finavia oli varottanut ruuhkista etukäteen tiedotteessaan. ++

Kuva Frecce Tricolorin värillisistä savuista Twitterissä: @terhiainen

Video Frecce Tricolorin lauantain esityksestä: YouTube

Uutinen lauantain lentonäytöksestä: Kaleva

Lue Lentoposti.fi:stä mitä muuta sunnuntain näytöksessä on odotettavissa: Oulussa perjantaina näyttävät harjoitukset