Ulkorajaliikenteen koronarajoitukset päättyivät 1. heinäkuuta 2022

Raja_nose_ARR_alueKoronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyivät. 1. heinäkuuta 2022 alkaen. Suomeen saapuvilta kolmansien maiden matkustajilta ei enää edellytetä rokotus- tai covid-19 -testitodistuksia eikä rajanylityspaikoilla tehdä koronatestejä. Terveysviranomaiset ovat arvioineet, ettei ulkorajoja koskeville rajoituksille ole enää terveydellisiä perusteita.

Rajatarkastuksissa palataan koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen. EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat eli passi ja tarvittaessa viisumi.

Rajoitusten poistumisen odotetaan lisäävän liikennettä kolmansista maista. Esimerkiksi itärajalla liikenne voi kasvaa. Liikennemääriin vaikuttaa muun muassa venäläisten halu matkustaa ja voimassa olevien viisumien määrä. Ulkoministeriö myöntää viisumit Suomeen. 

Venäjän asettamat rajaliikenteen rajoitukset 30. kesäkuuta jälkeen eivät ole tällä hetkellä tiedossa. Venäjän viranomaisilta saa näistä täsmälliset tiedot.

Rajavartiolaitos seuraa jatkossakin rajaturvallisuuteen liittyviä ilmiöitä yhdessä kansallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Turvallisuutta varmistetaan muun muassa viisumimenettelyssä ja rajatarkastuksissa. Suomen viranomaisilla on yleensä ottaen hyvä käsitys maahantulijoista ja heidän maahantulonsa tarkoituksesta.

Sisärajavalvonta päättyi jo 31. tammikuuta 2022.