Ultrakevytilmailu esittäytyy venemessuilla

ikarus2_c42cViime viikon perjantaina avautuneilla Vene 13 -messuilla on toinen toistaan suurempien veneiden lisäksi nähtävissä myös ilma-alus: Ikarus C42C -ultrakevyt houkuttelee lentoharrastuksen pariin. Messut jatkuvat 17. helmikuuta asti. Nähtävissä on myös Rajan uuden helikopterikannella varustetun ulkovartíolaivan jääkoemalli.

Kiinnostusta ilmeisesti riittää, sillä ultrailmailua on esitelty messuilla jo useina vuosina. Merkittävä osa uusista ultrailmailijoista taitaa nykyisin löytyä noin viisikymppisten miesten joukosta ja heitähän Vene-messuillakin on runsaasti.

Messuosasto 7c19 on Kevytilmailu - Light Aviation ry KILA:n nimissä. Siellä on esillä Full Lotus -kellukkeilla varustetun Comco-Ikarus Gmbh C42C Ikaruksen ohella mm. kevytpousari, joka on tarkoitettu ultrien tankkaamisen helpottamiseen.

uvl10_2_rajavartiolaitosMessuilla on nähtävissä myös Rajavartiolaitoksen uuden ulkovartiolaivan jääkoemalli sekä aluksen uusi väritys. Laivaan asennetaan Cassidianin TRS-3D-monitoimitutka ilma- ja merivalvontaan (ylimmäksi mastoon tuleva tutka puuttuu vielä oheisesta kuvasta).

Tutkan avulla muodostetaan luotettavaa ja kattavaa tilannekuvaa Suomen rannikkovesien vaikeissa olosuhteissa. Sillä kyetään johtamaan helikopteritoimintaa sekä pelastusoperaatioita merellä.

Uudessa ulkovartiolaivassa on myös aiemmista aluksista poiketen helikopterikansi, joka sijaitsee komentosillan edessä. Lisäksi aluksella on valmius öljyntorjuntaan.

Vanhemmista ja pienemmistä vartiolaivoista poiketen UVL10 pystyy operoimaan myös jääolosuhteissa. Se voi käyttää polttoaineenaan dieselin ohella nesteytettyä maakaasua (LNG). Alus on parhaillaan rakenteilla STX Finlandin Rauman telakalla.

 

Lue myös: