US-Banglan Bombardier onnettomuudessa Kathmandussa - ainakin 49 menehtyi

Bombandier_Dash_8_Q400,_wiki_Murad_Hashan(päivittynyt 15.15) US-Bangla-lentoyhtiön Bombardier Dash 8 Q400 -potkuriturbiinikone (S2-AGU) on maanantaina 12. maaliskuuta epäonnistunut laskussa Kathmandun Tribhuvanin lentoasemalla Nepalissa. Se oli tulossa Dhakasta Bangladeshistä. Koneessa oli 71 matkustajaa. Onnettomuuspaikalta nousi tapahtuman jälkeen sankkaa savua.

Ainakin 49 ihmistä kuoli onnettomuudessa. Koneessa oli 67 matkustajaa ja neljän hengen miehistö. 22 on kuljetettu saamaan hoitoa. Lentoturma sattui iltapäivällä paikallista aikaa.

Bombardier oli nepalilaisten mediatietojen mukaan tulossa laskuun lennolta BS211 Dhakasta Kathmandun Tribhuvan kansainvälisen lentoasemalle.

Julkisuuteen tulleen epävirallisen radiotallenteen mukaan lennonjohdon ja koneen miehistön välisessä keskustelussa oli epäselvyyttä mitä kiitotietä BS211 oli lähestymässä. Kiitotiet 02 ja ja 20 vaikuttaisivat menneen ohjaajilta sekaisin ja tilannetietoisuus omasta sijainnista lentokentän suhteen oli ilmeisesti vajavainen.

Lennonjohto selvitti koneen laskuun kiitotielle 02 mutta kone mahdollisesti lähestyi kiitotietä väärästä suunnasta. Ohjaajat olivat myös menettäneet näköyhteyden kiitotiehen.

Tribhuvan kanvainvälisellä lentokentällä oli tapahtuman aikaan noin kello 14.20 6-7 kilometrin näkyvyys ja muutamia pilviä 1500 ja 2500 jalan korkeudessa lentokentän yllä. Tuuli kävi lännestä alle kymmenen solmun nopeudella.

Kone osui maahan kiitotien 02/20 vieressä itäpuolella suunnilleen sen keskivaiheilla. Kuvien perusteella Bombardier hajosi pahasti (twiitti jutun lopussa).

Kathmandun kentän liikenne keskeytettiin onnettomuuden vuoksi. Nyt se on kuitenkin käynnistetty uudelleen. Koneen hylky on aukealla alueella. Tribhuvan lentoaseman läheisyydessä on runsaasti asutusta.

US-Bangla on bangladeshiläinen lentoyhtiö, joka toimii Dhakasta. Se aloitti vuonna 2014. Yhtiöllä on neljä Boeing 737-800-konetta ja kolme Bombardier Dash 8 Q400 -konetta.

Tribhuvan kentällä (VNKT) on yksi 3050 metriä pitkä kiitotie 02/20. Kenttä sijaitsee 1 338 metrin korkeudessa merenpinnasta. T.T.

 Uutinen päivittyy.

Video pelastustoimista: