USEUCOMin koulutuspäällikkö vieraili Suomessa - aiheena F-35A -hävittäjät ja lentäjäkoulutus

Kriesel_UTJRYhdysvaltojen Euroopan joukkojen (United States European Command, USEUCOM, J7) koulutuspäällikkö ja USEUCOM:n komentajan reserviasioiden neuvonantaja, kenraalimajuri James R. Kriesel tutustui Suomen asevelvollisuuteen sekä Maavoimien ja Ilmavoimien harjoitus- ja koulutusjärjestelmään Suomessa 9.–11. heinäkuuta 2024.

Pääesikunnan-vierailun aikana keskusteltiin asevelvollisuusjärjestelmän lisäksi myös Yhdysvaltojen ja Suomen kahdenvälisen yhteistyön kehittämisestä, DCA-sopimuksen käytännön toimeenpanosta ja Naton roolista osana Suomen puolustusta. Vierailun aikana tutustuttiin myös Utin jääkärirykmentin sekä Ilmasotakoulun koulutukseen ja kahdenväliseen yhteistyöhön. 

Kenraalimajuri Kriesel tutustui Tikkakoskella Ilmasotakouluun, jossa keskustelunaiheina oli uusien Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjien käyttöönoton vaikutuksesta lentäjien koulutukseen. Utin jääkärirykmentissä kenraalimajuri Kriesel lensi NH90-helikopterisimulaattorilla (otsikkokuva).

Kriesel_ilmaskSuomen Ilmavoimien ohjaajien, lentoteknisen henkilöstön ja F-35-järjestelmän tietojärjestelmiin liittyvän henkilöstön teoria- ja simulaattorikoulutus toteutetaan alkuvaiheessa Yhdysvalloissa Eglin Air Force Basessa Floridan osavaltiossa. Eglinin tukikohdassa kouluttautuu myös Yhdysvaltojen ilmavoimien henkilöstöä.

Käytännön koulutus puolestaan annetaan Arkansasissa Ebbing Air National Guard Base Forth Smithsissä, jossa koulutetaan myös mm. Puolan, Saksan, Sveitsin ja Singaporen F-35 -henkilöstöä.

Suomen Ilmavoimien henkilöstöä lähetetään koulutukseen kolmessa osastossa. Ensimmäinen osasto aloittaa F-35 -alkukoulutuksen Yhdysvalloissa vuoden 2025 loppupuolella.

HN-442_F-014_150624Ilmavoimat valitsi ensimmäiset koulutettavat jo syksyllä 2023, kun ohjaajille ja lentotekniselle henkilöstölle annettiin mahdollisuus hakea tehtävää. Suomen ensimmäiset F-35 -hävittäjäohjaajat koulutetaan pääsääntöisesti Suomen omilla F-35A -hävittäjillä, joita on tulossa koulutuskäyttöön kahdeksan kappaletta. Ensivaiheessa koulutetaan 18 hävittäjäohjaajaa. Heidän jälkeensä koko koulutus on määrä antaa Suomessa.

Kenraalimajuri Kriesel oli vaikuttunut suomalaisten osaamisesta ja maanpuolustustahdosta seuratessaan valmiusyksikön koulutusta Karjalan prikaatissa ja Reserviupseerikoulun oppilaiden kovapanosammuntoja Pahkajärvellä.

Keskustellessaan varusmiesten ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten kanssa kenraalimajuri Kriesel halusi kiittää kaikkia yhteisen turvallisuuden eteen tehdystä työstä.

Kenraalimajuri James R. Kriesel vierailun isännöi Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen.

Lue myös: