Uuden vuoden juhlinnassa hätäraketteja edellisvuotta vähemmän - ei lähtöjä meripelastushelikopterille

ohhvg_rajavartiolaitosUuden vuoden juhlinnassa käytettiin edellisvuotta vähemmän hätäraketteja. Havaintoja niistä oli kuitenkin edelleen kymmenittäin ja valtaosa pääkaupunkiseudun alueella. Yksi havainto johti hälytystehtävään ilman meripelastushelikopteria.

Uusi vuosi sujui hätärakettihavaintojen osalta  huomattavasti edellisvuotta rauhallisemmin. Havaintoja oli edelleen kymmenittäin mutta selvästi vähemmän kuin edellisvuoden noin 300 havaintoa.

"Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella rakettien kokonaismäärä vaikutti olevan edellistä vuotta vähäisempi. Havaintoja tehtiin kuitenkin useita kymmeniä, pääosa pääkaupunkiseudun alueella", kertoo Suomenlahden merivartioston MRSC (Maritime Rescue Sub-Centre) Helsingin varapäällikkö Jarmo Häkkinen Lentoposti.fi:lle.

Suomenlahden merivartioston yksiköt oli laitettu partioimaan illan aikana ja vuoden vaihtuessa kattavasti siten, että havainnot kyettiin mahdollisimman selkeästi määrittämään ampumispaikan suhteen.

"Lähes kaikki havainnot olivat selvästi maa-alueelta ammuttuja. Muutaman yksittäisen rakettihavainnon kohdalla tarkasteltiin mahdollisuutta raketin mereltä ampumiselle", jatkaa Häkkinen.

Uuden vuoden aikaiset hätärakettilaukaisut aiheuttivat kuitenkin yhden hälytystehtävän Itä-Helsingin edustalle. Tehtävään hälytettiin venepartio ja meripelastushelikopterille ei ollut tarvetta. Kyseinen havainto osoittautui kuitenkin maista ammutuksi.

Turun meripelastuskeskuksen alueella hätäraketteja havaittin vain kaksi, joista ei aiheutunut tehtäviä. MRCC Turku (Maritime Rescue Coordination Centre) kertoi molemmissa tapauksissa ampumapaikan olleen rannikolla.

Hätäraketin aiheeton käyttö on rangaistavaa ja perusteettoman laukaisun aiheuttama pelastustoimi voi johtaa Suomen lain mukaan sakkoon tai jopa vankeuteen perättömästä vaarailmoituksesta.

"Merellä vuodenvaihde sujui muuten rauhallisesti, hälytystehtäviä ei Suomenlahdella ollut", päättää Häkkinen.

Lue myös: