Uusi lennätyssuoja varmistaa ja optimoi F-35A Joint Fighter -kaluston lentotoimintaa Rissalassa

15-5189_110220dPuolustuskiinteistöt toteuttaa Kuopion lentoasemalle Rissalaan uuden lennätyssuojan. Hankkeen tavoitteena on varmistaa edellytykset uuden Joint Fighter eli Lockheed Martin F-35A -monitoimihävittäjäkaluston lentotoiminnalle Ilmavoimien Rissalan tukikohdassa.

Hanketta koskeva ehdollinen investointipäätös oli tehty jo lokakuussa 2023. Logistiikkalaitos allekirjoitti vuokrasopimuksen Puolustuskiinteistöjen kanssa hankkeeseen liittyen maaliskuussa 2024. Rissalan tukikohdassa olevat kaksi vanhaa lentokonesuojaa eivät täytä uuden kaluston käytölle asetettuja vaatimuksia.

Uuden lennätyssuojan rakentamishanke käynnistyy kevään 2024 aikana. Sitä edeltää vielä asematason peruskorjaus ja kantavuuden vahvistaminen. Rakennuspaikan valinnassa on huomioitu myös lentotoiminnallisesti optimaalinen sijainti. Lennätyssuojan rakennushankkeen on määrä valmistua lokakuussa 2025.

Rakennuksen tekniset vaatimukset on määrittänyt Lockheed Martin, mutta niitä on optimoitu kansallisiin tarpeisiin eli talvikauden vaikutukset huomioiden. Kyseessä on siis lentokonehalli, joka mahdollistaa hävittäjien rullaamisen sen läpi.

Tämän Ilmavoimien Karjalan lennoston Nato-yhteensopivuuttakin parantavan rakennushankkeen kokonaishinta on arviolta noin 20 miljoonaa euroa ja suunniteltu käyttöikä on noin 40 vuotta. Hanke kohentaa Ilmavoimien Karjalan lennoston Nato-yhteensopivuutta.

Rissalaan toteutettava rakennushanke sisältyy puolustusvoimien vuosien 2024-2028 kehitysehdotukseen ja sen kustannusvaikutukset on sisällytetty puolustusvoimien toimintasuunnitelmaan samoille vuosille.

Ensimmäiset uudet Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjät toimitetaan Suomeen Lapin lennoston käyttöön vuonna 2026. Suomessa uusi hävittäjätyyppi on saanut nimen Joint Fighter ja tunnuksen JF.

Joint Fighterit korvaavat ilmavoimien nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn vuosina 2028‒2030.

Lue myös: