Uusi Puolustusvoimain komentaja aloitti - hävittäjäohjaajaa seurasi laskuvarjojääkäri

Komentaja_Kivinen_1bPuolustusvoimain uusi komentaja kenraali Timo Kivinen järjesti ensimmäisen mediatilaisuutensa Pääesikunnassa 1. elokuuta. Esillä olivat laajasti Suomen puolustuksen suorituskyvyt sekä nykyiset  Puolustusvoimien kärkihankkeet eli HX ja Laivue 2020.

Siinä missä nyt reserviin siirtynyt Puolustusvoimain komentaja Jarmo "Charles" Lindberg oli taustaltaan hävittäjäohjaaja, myös uudelta komentajalta löytyy ilmailukytkös. Torstaisessa tiedotustilaisuudessakin Kivisen rinnassa oli nähtävissä arvostetut laskuvarjojääkärin kultaiset siivet (otsikkokuvassa).

Pronssiset siivet saa viidellä sotilaslaskuvarjohypyllä (niihin pitää sisältyä mm. hyppy aseen kanssa ja yöhyppy), hopeisiin niitä vaaditaan 35. Kultaiset siivet edellyttävät peräti 150 sotilaslaskuvarjohypyn suorittamista.

Kenraali Timo Kivinen on osallistunut myös vaativille US Army Airborne ja Ranger -kursseille Yhdysvalloissa vuonna 1983. Hän toimi laskuvarjokoulutusta antavan Utin jääkärirykmentin komentajana vuonna 2001 - 2004. Kivisellä onkin laaja näkemys erikoisjoukoista, jotka nykyaikaisessa sodankäynnissä ovat usein eturintamassa.

Komentaja_Kivinen_2Kivinen kävi mediatilaisuudessa läpi Puolustusvoimien nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä turvallisuusympäristöä ja sotilaallisen yhteistyön kuvioita.

Harjoituksia ulkomaisten kumppanien kanssa on viime aikoina ollut runsaasti. Puolustusvoimat on seurannut mitkä niistä tuottavat parhaiten hyötyä oman maan puolustukselle. Siksi harjoitusten määrä saattaa vastaisuudessa supistua.

Puolustusvoimien strategisista hankkeista rahallisesti merkittävin on F/A-18 Hornet -hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisesti. Tämä on kirjattu myös uuden hallituksen ohjelmaan.

Seuraavaksi tässä ns. HX-hankkeessa on edessä alkusyksystä toinen tarjouskierros, jossa viideltä valmistajalta pyydetään tarkennetut tarjoukset.

Kenraali Kivinen kertoi, että sitä ennen sadaan mahdollisesti myös poliittista ohjausta hankinnan osalta. Kokonaishankinnassa on kuitenkin kyse suorituskyvyn lisäksi myös elinkaarikustannuksista, huoltovarmuudesta sekä turvallisuuspoliittisista tekijöistä.

Komentaja_Kivinen_3HX-hankkeen johto brieffaa säännönmukaisesti Puolustusvoimain johtoa. Aikanaan saatuihin tarkennettuihin tarjouksiin muodostetaan sotilaallinen kanta. Tavoitteena on tasapainoiset Puolustusvoimat.

Varsinaiset viiden hävittäjätyypin evaluoinnit käynnistyvät vuonna 2020. Ilmavoimat lentää niitä Suomessa, mutta myös ulkomailla. Suomessa testien tukikohtana toiminee Pirkkalan kenttä.

Kaikkia suorituskykyjä ei voida todentaa Suomessa. Tälläisiä ovat esimerkiksi ELSO-järjestelmät (Elektroninen Sodankäynti) ja muut passiiviset sensorit. Niiden suorituskykyjä ei haluta paljastaa muille osapuolille.

Suomen HX-hävittäjähankkeessa ovat mukana Dassault Rafale, Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35 Lightning II, BAE Systems Eurofighter Typhoon ja Saab 39 E Gripen.

Lopulliset tarjoukset pyydetään vuonna 2020 ja hankintapäätös tehdään vuonna 2021. M.H, T.T.

Juttu päivittynyt 2. elokuuta: lisätty tieto Kivisen laskuvarjosiipien väristä

 Lue myös: