Uusi sopimus mahdollistaa suorat reittilennot Suomesta Kuubaan - Finnair nimettiin operaattoriksi

Cubana_IL96300_1Suomi ja Kuuba ovat solmineet uuden liberaalin lentoliikennesopimuksen. Kyseinen sopimus ei sisällä rajoitteita konetyyppien, vuoromäärien, lentoyhtiöiden tai kohdekaupunkin osalta. Suomesta voitaisiin siis aloittaa reittilennot haluttuun kohteeseen Kuubassa.

Suomen ja Kuuban edustajat kävivät lentoliikennesopimusneuvotteluja Havannassa 1.-2. elokuuta. Osapuolet allekirjoittivat liberaalin sopimuksen, joka mahdollistaa suorien reittilentojen avaamisen Suomesta Kuuban kohteisiin. Sopimus mahdollistaa suorat lennot ja lennot välipisteiden kautta maiden välillä sekä code share –markkinointiyhteistyön.

Solmittu sopimus ei sisällä rajoituksia viikkovuoroille, kapasiteetille, konetyypeille tai kaupunkipareille. Suomesta voitaisiin siis lentää mihin tahansa kohteeseen Kuubassa eli toiminta on huomattavan paljon vapaampaa kuin tuore Kuuban ja Yhdysvaltain välinen lentoliikennesopimus.

Suomesta lentoliikennettä tämän uuden sopimuksen mukaisesti nimettiin harjoittamaan Finnair. Kuuba ei vielä tässä vaiheessa nimennyt yhtiötä.

Maan kansallinen lentoyhtiö Cubana de Aviación lentää Havannasta Eurooppaan mm. Madridiin, Pariisiin, Roomaan ja Moskovaan. Sen käytössä on 20 koneen laivasto, jossa on mm. Ilyushin Il-96-, Tupolev Tu-204- ja Airbus A320-koneita

Sopimus ei myöskään rajoita operoivien lentoyhtoyhtiöiden määrää ja se sisältää myös EU:n nimeämislausekkeen. Se mahdollistaa sijouttautumisvapauden eli mikä tahansa EU operaattori voisi aloittaa lennot Suomen ja Kuuban välillä.

"Sopimus mahdollistaa suorat lennot Suomen ja Kuuban välillä. Mahdollisista välilaskullisista lennoista on sen sijaan sovittava erikseen. Uusi sopimus mahdollistaa reitityksen myös Yhdysvaltain ilmatilan tai mantereen päältä", kertoo Liikenteen turvallisuusviraston erityisasiantuntija Päivi Jämsä Lentoposti.fi:lle.

A330_tail_closeSopimuksen arvioidaan tulevan voimaan noin vuoden kuluessa riippuen eduskunnan aikatauluista. Sopimuksen periaatteita sovelletaan ilmailuviranomaisten välillä niiden toimivallan rajoissa jo allekirjoituspäivästä lähtien.

Finnair on viime vuosien aikana lentänyt tilauslentoja Kuuban Varaderoon ja Havannaan talvikausien aikana. Viimeksi talvikaudella 2015/2016 Finnair palasi vuosien tauon jälkeen Havannaan, kun ensimmäinen lento laskeutui sinne joulukuussa 2015.

Lue myös: