Vaasan laskuvarjo-onnettomuus sattui kokeneelle hyppääjälle vaativalla hypyllä

vaasanlentoasema_finaviaLauantaina 14. syyskuuta sattui Vaasan lentokentällä laskuvarjo-onnettomuus, joka johti hyppääjän menehtymiseen. Paikallisen laskuvarjokerhon tiedotteen mukaan uhri oli kokenut ja arvostettu harrastaja hyppääjäyhteisön keskuudessa. Hänen varusteensa olivat täydessä toimintakunnossa.

Onnettomuuden uhri kuului myös laskuvarjokerhon koulutusorganisaatioon. Kyseessä oli kokemusta vaativa ns. swooping-hyppy ja sääolosuhteet olivat siihen kelvolliset. Varjo avautui hyvin ja hyppy sujui aluksi muutenkin suunnitelmien mukaan.

Loukkaantuminen tapahtui vasta maahantulovaiheessa. Hyppääjä teki ennalta suunnitellun vauhditetun laskeutumisen, mutta ei saanutkaan fleerattua varjoa ajoissa oikenemaan vaakalentoon. Kyseisiä vaativia vauhditettuja laskuja hyppääjä oli tehnyt onnistuneesti aiemmin satoja kertoja.

Suorituskykyisillä laskuvarjoilla lennetään laskeutumisvaiheessa suurella nopeudella vaakasuoraan lähellä maan pintaa. Tätä varten kerätään usein korkeammalla lisänopeutta ohjaamalla varjo jyrkästi esimerkiksi 270 asteen käännökseen vetämällä alas toista etummaista kantoviilekettä. Tällaisen käännöksen aikana korkeus vähenee nopeasti.

Vaasan onnettomuudella oli useita silminnäkijöitä. Apua hälytettiin ja pelastustoimet aloitettiin välittömästi. Hyppääjä kuljetettiin sairaalaan, jossa hän myöhemmin menehtyi saamiinsa vammoihin.

Pohjanmaan Poliisilaitos teki tutkinnan onnettomuuspaikalla. Se myös vastaa onnettomuuden jatkotiedottamisesta.

 

Vaasan Laskuvarjokerhon tiedote (pdf)

Lue myös: