Vakava warbird-onnettomuus - Hawker Hunter syöksyi valtatielle lentonäytöksessä Englannissa

hawker_hunter_wikimedia_john5199Lentävä museokone Hawker Hunter T.Mk.7 (WV372) on syöksynyt maahan lentonäytöksessä Shorehamissa Englannissa. Lentäjä ei saanut oikaistua alaspäin vievää liikettä ja kone syttyi tulipalloksi. Ainakin seitsemän menehtyi onnettomuudessa. Koneen ohjaaja ilmeisesti jäi henkiin ja on nyt sairaalassa.

Kone osallistui Shoreham Airshow -lentonäytökseen. Hunter osui useisiin autoihin valtatiellä A27. Se on suljettuna molempiin suuntiin ja tilanteen odotetaan jatkuvan useita päiviä.

Onnettomuus tapahtui lauantaina kello 13.20 paikallista aikaa. Ainakin seitsemän tiedetään kuolleen, mutta uhriluku saattaa kasvaa.

Sir Sydney Cammin suunnittelema Hawker Hunter on vuonna 1951 ensilentonsa tehnyt englantilainen yksimoottorinen suihkuhävittäjä. Neljällä 30 mm Aden-tykillä varustettu kone kykeni vain alisoonisiin nopeuksiin. Siinä oli myös heittoistuin.

Hunterille kertyi runsaasti vientiasiakkaita ja niitä rakennettiin lähes 2000. Konetyyppiä käytettiin sotatoimissa eri puolilla maailmaa lukuisia kertoja.

hawker_hunter_flyfinland_harrikoskinenMyös Ruotsin ilmavoimat lensi Huntereilla. Samaten Suomen Ilmavoimat koelensi konetyypin 1956. Tuolloin päädyttiin kuitenkin hankkimaan Folland Gnat -koneita.

Näytökseen osallistunut ja onnettomuudessa tuhoutunut kaksipaikkainen Hawker Hunter T.Mk.7 WV372 oli valmistunut vuonna 1955.

Shoreham Airport (EGKA) on Englannin etelärannikolla sijaitsevan Brightonin lentoasema. TT

Video onnettomuudesta: YouTube