Video: NATO:n AWACS miltei törmää ilmatankkauskoneeseen

awacs_kc135_youtube_smithdk130GAFBYouTubessa on julkaistu video, jolla NATO:n Boeing E-3 Sentry AWACS -tutkavalvontakone epäonnistuneen puomikontaktin jälkeen lähes törmää USAF:n Boeing KC-135 Stratotanker- ilmatankkauskoneeseen. Vaarallisen näköisessä väistöliikkeessä AWACS käy todella lähellä tankkerin pyrstöä. Molemmat konetyypit perustuvat Boeing 707 -matkustajakoneeseen.

Videon tarkkaa ajankohtaa tai tapahtumapaikkaa ei ole tiedossa. AWACS lähestyy hieman epävarmasti tankkeria, mutta pääsee kuitenkin oikeaan asemaan sen pyrstön alapuolelle. Tällöin tankkauspuomia ohjaava operaattori eli boomer pystyy lentämään puominsa vastaanottavan koneen ohjaamon takana olevaan tankkausaukkoon.

Onnistuneen kontaktin jälkeen AWACS jatkaa kuitenkin hitaasti nousuaan, jolloin teleskooppimainen puomi painuu kokoon yli raja-arvon. Tämä aiheuttaa kontaktin purun ja puomin hätänoston.

Vastaanottavan koneen pitäisi breakaway-tilanteessa vähentää tehoja ja väistää alaspäin. Näin AWACS aluksi vaikuttaisikin  tekevän. Se kuitenkin kohoaa nopeasti uudelleen ja miltei  törmää tankkeriin. AWACS:n lentäjä joutuu tekemään tämän kokoluokan koneelle todella voimakkaan työnnön alaspäin.

Videon katsojakommenttien perusteella AWACS vaurioitui tapahtumassa ja myös osa miehistöstä olisi loukkaantunut. Kommenteissa arvostellaan myös videon julkistamista. Tapahtumaketju on videon ensimmäisillä 45 sekunnilla, loppu on pelkkää lentämistä.

 

Bad Day for the AWACS: YouTube