Vihuri 21 nostaa 14 Hornetia ilmaan Rissalasta ja Oulunsalosta - ylisooniselle nopeusalueelle meren yllä

IMG_8417Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 järjestää Vihuri 21-lentotoimintaharjoituksen Oulunsalon ja Rissalan tukikohdissa 22.‒26. maaliskuuta 2021. Tavoitteena on harjoitella poikkeusolojen toimintaa. Harjoitukseen liittyy lentoja ylisoonisella nopeusalueella.

Harjoitukseen osallistuu Karjalan lennostosta 14 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, jotka toimivat Oulunsalon ja Rissalan tukikohdista. Harjoituksessa koulutetaan kantahenkilökuntaa ja varusmiehiä Ilmavoimien poikkeusolojen tehtäviin koronarajoitukset huomioiden.

Lentotoimintaa on molemmissa tukikohdissa päivittäin maanantaista torstaihin kello 9‒24 ja perjantaina kello 9‒15. Harjoituksessa käytetään mahdollisesti Hornetien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä taivaalla.

Lentotoiminta keskittyy pohjois-eteläsuunnassa Rovaniemen ja Tikkakosken väliselle alueelle sekä itä-länsisuunnassa Kuusamo‒Joensuu ja Seinäjoki‒Oulu -linjojen väliselle alueelle. Lisäksi käytössä on merialue Kokkolan ja Pietarsaaren edustalla.

Harjoituksessa lennetään pääosin merialueella yliäänilentoja, jotka voivat aiheuttaa tavanomaisesta poikkeavaa lentomelua rannikkoalueella ja sen lähistöllä. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina kun se on mahdollista.