Virgin Galactic sai viranomaiselta operointiluvan SpaceShipTwo -avaruusalukselle

SS2_Tow_TestVirgin Galactic sai elokuun alussa operointiluvan SpaceShipTwo -alukselleen (SS2) Yhdyvaltain ilmailuviranomaisen kaupallisen avaruuskuljetuksien luvista vastaavalta FAA-AST:ltä. Ensimmäiset koelento-ohjelmaan tähtäävät rullauskokeet on jo tehty uudella SS2:lla eli VSS Unity:llä.

Viranomaisen myöntämä lupa mahdollistaa kaupalliset operaatiot VSS Unity -aluksella. Takana on pitkä useiden vuosien mittainen prosessi yhteistyössä FAA-AST:n kanssa. Lupa on myönnetty tarkkojen suunnittelu- ja turvallisuus- ja lentorata-analyysien perusteella.

Virgin Galactic on tehtyt SS2:llä myös ensimmäiset rullauskokeet hinaamalla alusta Range Roverin perässä. Kyseessä on merkittävä edistysaskel kohti koelento-ohjelman aloittamista. Ennen koelentoja edessä on kuitenkin vielä paljon työtä. Virgin Galactic julkistaa koelento-ohjelmansa aikataulun vasta myöhemmin.

Virgin Galacticin tavoitteena on aloittaa kaupallinen avaruusmatkailu. Hanke koki pahan takaiskun lokakuussa 2014, kun SS2 tuhoutui koelennolla. Uusi SS2 VSS Unity esiteltiin helmikuussa 2016.

SpaceShipTwo viedään lähtökorkeuteensa noin 15 000 metriin WhiteKnightTwo-emokoneen alla. Avaruusalus irrotetaan ja sen rakettimoottori käynnistyy (havainnekuva vasemmalla). Kohoava lentorata vie SS2:n avaruuden rajalle yli 100 kilometriin. Maahan se laskeutuu liitokoneena.

Lue myös: