YLE: Matkustamohenkilökunta on viemässä Finnairia oikeuteen

A330_ net_AY_finnairYLE Uutisten mukaan Finnairin matkustamohenkilökuntaa närästää yhtiön tapa värvätä työntekijöitä Espanjasta. SLSY on YLE:n mukaan viemässä yhtiötä työtuomioistuimeen.

"Meillä on erimielisyys: Finnairin mielestä kyseessä on alihankinta, me nähdään se ihan puhtaasti vuokratyövoimana. Luultavasti päädymme myös työtuomioistuimeen asian tiimoilta", sanoi lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen sopimussihteeri Anu Hietala YLE Uutisille.

YLE:n mukaan lentoemännät ovat saaneet viestiä siitä, että Finnair olisi palkkaamassa Espanjasta henkilöstöä koneisiinsa myös mahdollisen lakon varalta. Nykyiset sopimukset ovat katkolla loppuvuodesta.

"Meidän kannaltamme on tosi surullista, kun emme ole ensimmäistäkään kertaa tavanneet työehtosopimusneuvottelujen merkeissä, ja jos vastapuoli sieltä jo rekrytoi rikkureita niin ikävältähän se meistä tuntuu", Hietala sanoi YLE uutisille.

Finnairin mukaan kyse on yhtiön varautumisesta kausivaihteluun ja lentoihin Kanariansaarille.

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoi yhtiön tulosjulkistustilaisuudessa tulevista kustannusten alentamisesta työehtosopimusneuvotteluissa.

"Suomessa on toimijoita, jotka maksavat alempaa palkkaa kuin Finnair. Alalla on olemassa yleinen työehtosopimus, jonka päälle on kuitenkin tehty erillisiä lisäpöytäkirjoja ja yhtiökohtaisia sopimuksia", kertoo Vauramo.

Toimitusjohtaja Vauramo kertoi YLE Uutisille, että kyse on kustannussäästöistä.

Adecco on maailman johtava palveluntarjoaja henkilöstöratkaisuissa

adeccoFinnair on jo pitkään tehnyt yhteistyötä Adeccon kanssa muun muassa Singaporen, Japanin ja Thaimaan reiteillä sekä kausityöntekijöiden rekrytoinnissa.

Kesällä 2012 yhtiö tasoitti kausivaihteluita Adeccolta vuokratulta työvoimalla.

Helmikuusta 2013 lähtien Finnair on hankkinut Barcelonan ja Madridin reittien matkustamopalvelut Adeccoon kuuluvalta, Espanjassa toimivalta Atlas Servicios Empresarialesilta, joka on erikoistunut lentokenttätoimintoihin.

Adecco on viimeaikoina hakenut lehti-ilmoituksella 210 työntekijää suuren nimeämättömän eurooppalaisen lentoyhtiön tarpeisiin. Työntekijöiden kotipaikka olisi Espanjassa ja muissa liikenteen solmukohdissa Euroopassa.

Uusien työntekijöiden koulutus järjestetään ilmoituksen mukaan syys-lokakuussa Madridissa tai Barcelonassa.

Adecco on 1957 perustettu alunperin sveitsiläinen yritys, mutta se on laajentunut 60 maahan ympäri maailman. Suomeen yhtiö tuli vuonna 1997. Adecco kuuluu maailman kymmenen suurimman työnantajan joukkoon ja sen palkkalistoilla on 750 000 työntekijää.

YLE uutinen: Matkustamohenkilökunta on viemässä Finnairia oikeuteen

Adeccon työntekijähaku: Adecco busca 210 Tripulantes de Cabina de Pasajeros

Lue myös: