24 työhevosta toi suihkumoottoroidun Pilatus PC-24 -koneen Roll Out -yleisön eteen

pc24_pilatusPilatus juhli uuden PC-24-liikesuihkukoneensa Roll Out  -tilaisuutta juhlavin menoin 1. elokuuta. Kyse oli samalla Sveitsin kansallispäivästä. Paikkana oli Buochsin lentokenttä, jossa noin 25 000 katsojaa seurasi seremoniaa. Kone hinattiin ulos hallista 24 työhevosen saattueessa.

Hevosten määrä symboloi koneen tyyppitunnusta. Työhevonen puolestaan kuvastaa PC-24-luonnetta, sillä tyypillisistä liikesuihkukoneista poiketen siinä on suuri rahtiovi ja se kykenee operoimaan lyhyiltä päällystämättömiltä kiitoteiltä.

pc24_rollout_1_pilatusRoll Out -tilaisuudessa kaikki Pilatuksen 75-vuotisen historian aikana rakennetut konetyypit tekivät ylilennot. Tapahtuman värimaailma oli sveitsiläisittäin punavalkoinen. Konetta koristivat alppiruusut.

Yhtiö rakentaa kaikkiaan kolme PC-24-prototyyppiä koelento-ohjelmaa varten. Ensilento tapahtuuu vasta keväällä 2015, sillä hanke on hieman myöhässä. Tyyppihyväksyntää ja ensimmäistä toimitusta asiakkaalle odotetaan vuonna 2017.

Pilatus on tunnettu lähinnä potkuriturbiinikoneiden valmistajana. Suomessa lentää PC-6 Porter ja PC-12-koneita. PC-24 on tehtaan ensmmäinen suihkumoottorilla varustettu tyyppi. Siinä on kaksi Williams FJ44-4A -moottoria.

PC-24:n nousuun ja laskuun tarvitaan olosuhteista riippuen 800 - 1300 metriä päällystettyä kiitotietä. Koneen päätelineissä on neljä rengasta ja PC-24 kykenee operoimaan myös päällystämättömiltä lentopaikoilta. Yhtiön mukaan se tarkoittaa maailmanlaajuisesti 21 000 kenttää eli lähes sataa prosenttia tarjolla olevista.

pc24_5_pilatusKone on tarkoitettu operoitavaksi yhdellä lentäjällä yhtiön kaikkien tyyppien esimerkin mukaisesti. Tämän mahdollistaa PC-24:n ohjaajan kuormitusta vähentävä Pilatuksen ACE-ohjaamo (Advanced Cockpit Environment).

Laitteistot toimittaa Honeywell. Kokonaisuuteen kuuluu mm. neljä 12 tuuman nestekidenäyttöä (yllä, klikkaa kuvat suuremmaksi).

Koneen matkalentonopeus on 425 solmua (787 kmh). Sakkausnopeus on 150 kmh. PC-24:n toimintamatka on 3 600 km.

Lue myös: