A320neo -koneen PurePower-moottori on tässä

purepowerengine_prattwhitneyEnsimmäinen Airbus A320neo -kehitysversioon tarkoitettu Pratt & Whitney PurePower PW1100G-JM -moottori on nähnyt päivänvalon yhtiön tehtaalla West Palm Beachilla Floridassa. Moottoria käytetään koepenkkitestauksiin. Sen valmistumista juhlistettiin perjantaina perinteisellä viimeisen pultiin kiristämisellä.

Testivaiheessa käytetään kahdeksaa mottoria 24 kuukauden aikana. Käyttöönoton arvioidaan tapahtuvan lokakuussa 2015.

Voimanlähteessä on Geared Turbofan -rakenne, jonka vaihteisto mahdollistaa puhaltimen pyörimisen eri nopeudella kuin matalapaineturbiini ja turbiini. Pratt & Whitneyn mukaan uusi moottorikonsepti vähentää polttoaineen kulutusta (jopa 15 % nykymalleihin verrattuna), päästöjä, melua sekä luonnollisesti samalla käyttökustannuksia.

Kyse ei ole pelkästä mainospuheesta, sillä 11 asiakasta on tilannut jo 1136 kappaletta PW1100G-JM-moottoreita. Aiempia PurePower-testiversioita on käytetty yli 3700 tuntia ja 11 000 sykliä.

PW1100 on valittu moottoriksi Bombardier CSeries, Mitsubishi Regional Jet ja Irkut MS-21 -koneisiin. Airbus A320neo -koneissa se on vaihtoehtona CFM International LEAP-1A -voimanlähteelle.

Moottorista vastaa PurePower-ryhmittymä, johon kuuluvat Pratt & Whitney, Japan Aero Engines Corporation (JAEC) and MTU Aero Engines AG Saksasta.