Air Baltic aloittaa vihreät potkuturbiinikonelennot ensimmäisenä Euroopassa

q400_airbalticAir Baltic, Quovadis ja Latvijas Gaisa Satiksmen käynnistivät uuden AIRE-aloitteen (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions)  lentääkseen Euroopan ensimmäisiä vihreitä lentoja potkuturbiinikoneilla.


Gauss_3“Olemme todella iloisia siitä, että voimme ensimmäisenä esitellä satelliittipohjaisen lähestymiskäytännön Riian lentokentällä uusimman tekniikan mukaisille Bombardier Q400 Next Gen -potkuturbiinikoneille ja siten harjoittaa vihreämpää lentämistä. Kumppanimme ovat avainasemassa tässä projektissa – Quovadis, LGS, Latvian siviili-ilmailuvirasto ja Riian lentokenttä,” iloitsee Air Balticin toimitusjohtaja Martin Gauss.

AMBER-projektin (Arrival Modernization for Better Efficiency in Riga) päätavoite on ottaa käyttöön uusia laskeutumiskäytäntöjä Riian kansainvälisellä lentokentällä sekä vähentää CO2-päästöjä ja melutasoja lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä, erityisesti Jurmalan matkailualueella, joka sijaitsee Latvian rannikolla, lentokentältä luoteeseen.

Uusi lentoreitti on jopa 30 mailia lyhyempi kiitotietä kohti kuin se, mitä lennetään nyt, ja sen avulla voidaan vähentää CO2-päästöjä jopa 300 kg jokaisella Q400-lennolla.

“Uudet vihreät käytännöt, joita otetaan käyttöön ja vahvistetaan Bombardier Q400 Next Gen –potkuturbiinikoneilla tulevat lopulta kaikkien Riikaan lentävien, tarvittavalla laitteistolla varustettujen koneiden käyttöön. Käytännöt sopivat myös täysin uusille Bombardier CSeries –suihkukoneillemme, joita otamme käyttöön vuonna 2015 ja ne tuovat lisähyötyjä Riiasta lähteville lennoille, niiden vertaansa vailla olevan polttoainetehokkuuden lisäksi”, kertoo Kapteeni Pauls Calitis, airBalticin lentotoimintojen apulaispääjohtaja.

airBaltic toteuttaa AMBER-projektin yhteistyössä QUOVADIKSEN kanssa (Airbusin tytäryhtiö, joka on erikoistunut moderneihin lentotoimintaratkaisuihin) ja Latvian lennonvarmistuspalvelujen tarjoajan, LGS:n kanssa ja sitä sponsoroi SESAR, Single European Sky -ohjelman alainen ilmaliikenteen hallinnan tutkimusohjelma. Tämän projektin avulla SESAR pystyy havainnollistamaan, että kokonainen kaupallinen ilmailuyhteisö pystyy muuttamaan ja pienentämään ympäristövaikutustaan.