Laajalle alueelle Euroopassa asettuva Air Defender 23 -lentotoimintaharjoitus käynnistyi maanantaina 12. kesäkuuta ja jatkuu aikna 22. kesäkuuta 2023 saakka. Harjoitus on tauolla viikonloppuna 17.-18. kesäkuuta. Laaja Air Defender 23 -harjoitus aiheuttaa jo yksin sääntelyä lentoliikenteelle koko harjoitusajan. Osittain samaan aikaan Euroopassa järjestetään myös toinen Naton harjoitus Baltops 23 sekä Ranskan sotaharjoitus Krypton 23. Kyseiset harjoitukset tuovat yhdessä vaikutuksia myös kaupalliselle ilmaliikenteelle. Vaikutukset ovat laajat, mutta harjoitukset eivät kuitenkaan johda lentojen perumisiin.
Arviolta noin 800 lentoa uudelleenreititetään päivittäin harjoituksen ja siihen liittyvien toimien seurauksena. Näistä lennoista päivittäin noin 300 lentoa joutuu lentämään keskimäärin 60 merimailia eli noin 110 kilometriä pidemmän reitin. Keskimäärin viiveen vaikutukset ovat 2,5-3 minuuttia per lento. Air Defender -harjoitusta johtaa Saksa ja kyseessä on suurin harjoitus yli 40 vuoteen myös Saksan Bundeswehrille, joka on suunnitellut harjoitusta noin neljän vuoden ajan. Joulukuusta 2022 lähtien myös Eurocontrolin Network Manager on ollut mukana harjoituksen ilmaliikenteen kapasiteettirajoitusten osalta.Harjoituksen kolme päätukikohtaa ovat Hohn, Wunstorf sekä Lechfeld. Käytössä on kolme Saksan yllä olevaa harjoitusaluetta, joiden lisäksi ilmaoperaatioita toteutetaan Puolan ja Tshekin ilmatiloissa. Harjoitukseen osallistuu 10 000 henkilöä, 25 eri valtion ilmavoimat sekä noin 250 lentokonetta.
Kyseessä on laaja ja fiktiivinen skenaario, jossa vuosia kestänyt vastakkainasettelu Naton ja itäisen sotilasliitto OCCASUSin kanssa johtanut joukkojen siirtymiseen tasavallan alueelle. Tätä on edeltänyt tapahtumaketju, jossa kuvitteellinen Murinuksen osavaltio ja sen liittolaiset Plumbeus, Griseus ja Cinereus on yhdistetty yhteisillä kauppa- ja turvallisuussopimuksilla. Naton heikentämiseksi itäliitto lisäsi ensin sotilaallista läsnäoloaan allianssialueen naapurustossa, kuten Baltian lähellä. OCCASUS hyökkäsi erikoisoperaatiossa ja valtasi nopeasti Otson osavaltion Naton alueen ulkopuolella.
Tapahtumien seurauksena Nato on ottanut käyttöön viidennen artiklan. Laajan harjoituksen tavoitteena selvittää reagointikykyä sekä joustavien ilmaoperaatioiden toimintaa ja suojella väestöä ohjusiskuilta.
Suomen Ilmavoimat on mukana neljällä Hornetilla - avausviikolla ilmasta-ilmaan sodankäyntiä Suomen ilmavoimien Hornetit tukeutuvat Pohjois-Saksassa sijaitsevaan Hohnin tukikohtaan.
"Erityisen vaikutuksen on tehnyt saksalainen isäntämaatuki ja mittava huolto-organisaatio", kertoi Ilmavoimien everstiluutnantti Rami Lindström. Avauspäivän aikana Air Defender 23 -harjoituksessa lennettiin 144 lentoa kolmen valtion ilmatilassa. Taivaalla oli päivän aikana kaikkiaan 12 eri lentokonetyyppiä ja yksittäiseen lentotehtävään osallistui jopa 53 lentokonetta. Lentoposti.fi kertoi Suomen ilmavoimien osallistumisesta Saksan ilmavoimien Luftwaffen johtamaan Nato-maiden ilmavoimien Air Defender 23 -harjoitukseen uutisessaan 4. huhtikuuta ja vahvisti neljän Hornetin osallistumisen harjoitukseen uutisessaan 12. toukokuuta. MH Lue myös:
|
|||